• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • impozitRomânia are un impozit pe venitul din salariu de 16%, dar în Spania acesta poate ajunge şi la 48%, în funcţie de venitul realizat, în vreme ce în Italia cota maximă de impozitare este de 43%, potrivit datelor Eurostat.

  România şi statele vecine, respectiv Bulgaria şi Ungaria, au adoptat cote unice de impozitare a salariilor, nivelul fiind de 16% în ţara noastră şi Ungaria, în vreme ce la sud de Dunăre se ridică la 10%. Polonia, însă, are cotă progresivă, la fel ca şi statele dezvoltate din Vestul Europei, precum Germania, Italia şi Spania.

  State mari din centrul Europei, în care se află foarte mulţi români, nu au o cotă unică de impozitare, ci aplică un impozit progresiv salariaţilor. Mai precis, veniturile mici sunt impuse cu cote reduse de impozitare, sau nu sunt deloc impozitate, în timp ce pentru câştigurile mari se achită şi zeci de mii de euro impozit la stat, din cauza unor cote de impunere ce depăşesc şi 40%.

  Deşi cotele de impozitare sunt mari în statele din vestul Europei, şi deducerile acordate angajaţilor sunt importante, iar impozitul se aplică după ce din venit se scad respectivele deduceri.

  Impozit de până la 43% în Italia   Italia este o altă ţară care aplică impozit progresiv, cotele de impunere fiind cuprinse între 23 şi 43%. Astfel, cine realizează venituri anuale sub 15.000 de euro achită un impozit de 23%. În schimb, cei care încasează, anual, venituri între 15.001 şi 28.000 de euro plătesc un impozit fix, de 3.400 de euro, la care se adaugă o cotă de 27% din veniturile care depăşesc 15.000 de euro. După o formulă similară este calculat şi impozitul pentru următoarele trepte de venit. Astfel, cotele de impozitare sunt de 38%, pentru venituri peste 28.000 de euro şi de 41%, pentru venituri de peste 55.000 de euro, ajungându-se la o cotă de 43%, pentru sume anuale care sunt mai mari de 75.000 de euro.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro 

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top