• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • sparkaaseCreditarea în franci elvețieni (CHF) nu a fost un capitol glorios în istoria industriei bancare din Austria, consideră Helmut Ettl, copreşedinte al autorităţii austriece de reglementare bancară, Finanzmarktaufsicht. Împrumuturile date în CHF nu a produs probleme doar în România sau în țările foste comuniste, ci și în țări cu tradiție capitalistă îndelungată, precum Austria, relatează Bloomberg, citat de Mediafax.

  Materialul relatează povestea unui comerciant de computere austriac pe nume Michael Kiener, care şi-a cumpărat o locuinţă în oraşul Marchtrenk din Upper, folosind un credit ipotecar de 131.000 de euro, cu o rată de 900 de euro pe lună. În 2008, un consilier financiar l-a convins pe Kiener să se împrumute în franci elveţieni de la banca austriacă Sparkasse Oberoesterreich, spunându-i că la moneda elveţiană dobânda e mai mică. Consilierul i-a propus și să plătească dobânda într-un fond de investiţii pentru ca profitul obţinut de acolo să micşoreze principalul împrumutului.

  Ratele s-au redus astfel la 575 de euro, dar când francul a explodat, fondul de investiţii a dat faliment, lăsându-l pe Kiener cu pier­deri de cel puţin 30.000 de euro după şapte ani. Austriacul a fost nevoit să-și vândă apartamentul pentru a limita de­zastrul financiar. „Tot ce am câştigat s-a dus pe plata datoriei”, încheie clientul băncii austriece.

  Bloomberg scrie că sunt sute de mii de debitori austrieci în situația lui Kie­ner. În Austria mai sunt active aproxi­m­tiv 150.000 de credite pentru lo­cuinţe denominate în franci şi yeni  – circa 17% din totalul creditelor ipotecare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Ce pățesc datornicii în CHF ai băncilor austriece

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top