• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • prima-casaRomânii care vor să-şi achiziţioneze o locuinţă prin programul guvernamental, dar demersurile lor s-au blocat pentru că banca nu mai dispune de fonduri, au mai multe alternative, însă acestea depind în bună măsură de bugetul lor.

  Garanţiile alocate în acest an băncilor pentru acordarea de credite „Prima Casă“ s-au epuizat rapid din cauza cererii mari generate de dezbaterile pe controversata lege privind darea în plată. Astfel că mulţi români care au depus documentaţia pentru un credit prin programul guvernamental se află şi acum în aşteptare.

  Să caute „Prima Casă“ la altă bancă

  O altă soluţie pentru cei care au dosarul de credit „Prima Casă“ blocat la bancă din lipsa garanţiilor alocate prin program este să se îndrepte către una dintre băncile care încă mai dispun de fonduri. Analiştii Finzoom.ro arată că varianta ar fi ca, fără să retragă dosarul de la banca unde are deja preaprobare financiară, cel aflat în impas să încerce şi la băncile care însă mai au fonuri. Costurile sunt în acest caz asemănătoare la toate băncile – avans minim de 5%, dobânda variabilă formată din indicatorul ROBOR la trei luni plus o marjă maximă de 2 puncte procentuale, fără comisioane (cu excepţia celui plătit Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM – 0,25% la sold, anual). Ce poate fi diferit de la o bancă la alta în cazul unui credit „Prima Casă“? Condiţiile de scoring, gradul de îndatorare, care influenţează valoarea finală a creditului aprobat. Şi în cazul în care se apelează la o altă bancă pentru un credit „Prima Casă“, până la completarea dosarului şi preaprobarea financiară, se poate ajunge în aceeaşi situaţie – blocaj din cauza epuizării fondurilor.

  Rate la dezvoltator

  În contextul epuizării fondurilor pentru „Prima Casă“, tot mai mulţi dezvoltatori imobiliari au creat posibilitatea ca cel care achiziţionează locuinţa să plătească direct rate acestora. De regulă, aceştia nu percep avans, nu cer documente justificative pentru venit, nici dacă solicitantul mai are alte credite sau este în Biroul de Credit, iar ratele merg chiar şi pe 30 de ani. Potrivit unei simulări realizate de Finzoom.ro pentru o locuinţă care costă 50.000 de euro (225.000 de lei), rata lunară la dezvoltator ar fi de 1.350 de lei timp de 30 de ani, iar suma totală de rambursat s-ar ridica la echivalentul a 126.000 de euro (567.000 de lei). Citeste mai mult pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top