• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • faliment personalCurtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a emis, la 19 iulie, o decizie prin care recomandă ca statele membre să ceară acordul Comisiei Europene dacă vor să apeleze la surse interne pentru a evita un eventual faliment bancar.

  Această decizie a fost interpretată ca o „portiţă“ prin care băncile în dificultate ar putea să folosească inclusiv banii deponenţilor, dar economiştii din România dau asigurări că o astfel de variantă este exclusă.

  Pentru a scăpa de faliment, o bancă trebuie să apeleze în primul rând la resursele acţionarilor şi, eventual, la ale deţinătorilor de obligaţiuni ori alte titluri de valoare emise de acea bancă. Statul, la rândul său, poate cel mult să împrumute banca respectivă, fără a afecta în vreun fel bugetul naţional, adică banii contribuabililor, şi aici intervine decizia CJUE: pentru un astfel de ajutor, statul respectiv trebuie să ceară acordul Comisiei Europene.

  Vasilescu: „Nu este niciun fel de pericol“

  Consultantul de strategie din cadrul BNR Adrian Vasilescu a declarat: „În aceste zile se poartă discuţii aprinse în jurul unei decizii a CJUE pronunţată într-un caz din Slovenia. Hotărârea are multe pagini şi multe articole, însă citind-o de sus şi până jos ea spune acelaşi lucru – nu trebuie să se ajungă să se facă apel la bugetul de stat (care înseamnă banii contribuabililor) pentru salvarea băncilor; este nevoie de situaţii noi în care sistemul bancar să identifice soluţii interne (aşa-zisul bail-in) ca să se salveze. S-a ajuns până acolo până unde un partid politic a ieşit să se adreseze publicului din România şi să le spună oamenilor să-şi scoată repede banii din bănci“. „Sunt 10 milioane de români care au 15 milioane de conturi bancare. Trebuie menţionat că depozitele românilor sunt garantate prin lege până la 100.000 de euro şi că nu este niciun fel de pericol ca oamenii să piardă aceste sume chiar dacă ar da faliment toate băncile din România, ceea ce ar fi imposibil“, a subliniat consultantul BNR. Toate aceste reacţii vin în urma unor avertismente potrivit cărora decizia CJUE ar constitui un precedent periculos pentru depozitele bancare ale românilor.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro 

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top