• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Klaus IohannisPreședintele ales al României, Klaus Iohannis, are în spate un program prezidențial axat mai mult pe priorități precum educația, sănătatea și lupta anticorupție, însă economia ocupă și ea un loc important, viziunea asupra acesteia fiind una liberală, bazată pe încurajarea inițiativei private, a competiției și a clasei de mijloc.

  În ceea ce privește sectorul financiar, acesta este lăsat în umbră de preocuparea pentru IMM-uri, agricultură și industrie, însă conține chiar și așa câteva lucruri extrem de interesante.

  Iohannis este probabil primul candidat cu șanse reale la președinție care face referire în mod explicit în programul său la piața de capital, cenușăreasa sistemului financiar local și unul din barometrele sănătății unei economii.

  ”Actualmente, piața de capital din România rămâne una dintre cele mai reduse din UE. Tocmai în acest sens, consider o prioritate înlăturarea tuturor barierelor ce inhibă dezvoltarea pieței de capital. De exemplu, prin reclasificarea pieței de capital din România de la piață de frontieră la piață emergentă, s-ar obține beneficii certe în materie de capital și investiții”, spune Klaus Iohannis în programul său prezidențial.

  Piața de capital, prioritară pentru atragerea de investiții

  Dezvoltarea pieței de capital și a sistemului financiar în general ar urma să fie o direcție strategică a modelului de dezvoltare, ”una menită să mobilizeze capitalul investițional și să asigure accesul eficient și facil al investitorilor străini la piața locală”, în viziunea lui Iohannis.

  Faptul că piața de capital, și nu sistemul bancar, este trecută în program ca reprezentativă pentru sectorul financiar, spune multe despre viziunea noului președinte asupra dezvoltării economice. Prima este simbolul capitalismului neîngrădit în niciun fel de intervenția statului, în timp ce zona bancară a ajuns, în România și nu numai, un oligopol care finanțează mai mult statul decât mediul privat.

  Ținta dezvoltării sistemului financiar are legătură tot cu economia reală și cu întreprinderile mici și mijlocii. ”ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT își va dezvolta infrastructura financiară necesară susținerii IMM-urilor. În ultimă instanță, nu banii sunt problema, ci calitatea politicilor prin care urmărim atragerea lor”, se precizează în program.

  O altă referire la sistemul financiar ține de aderarea la euro, acesta fiind de altfel un aspect asupra căruia marea majoritate a politicienilor au fost de acord. ”Cred că a venit cu adevărat vremea maturității, a schimbărilor de paradigmă și a reformelor duse la capăt. Poate că, în acest sens, cea mai importantă probă este aderarea României la zona euro, care trebuie să însemne, pentru anii următori, o adevărată ancoră pentru disciplinarea politicilor economice, pentru predictibilitate și accelerarea creșterii economice”, mai spune Klaus Iohannis.

  Ce nu apare în programul prezidențial al președintelui ales, și ar fi fost plăcut să vedem, este abordarea față de conflictul deschis dintre bănci și o mare parte a clienților. Clienți care fac, sau au făcut parte din clasa de mijloc, iar în urma contractării unui credit neinspirat au ajuns din clasa de mijloc în clasa de jos, cu datorii pe care nu le-ar putea plăti nici pe parcursul întregii vieți. O relație nefericită care sapă la temelia programului prezidențial al noului președinte, pentru că subțiază exact speranța într-o dezvoltare sustenabilă a țării: clasa de mijloc.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Ce zice (și ce tace) Klaus Iohannis despre sistemul financiar

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top