• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • PipereaAvocatul Gheorghe Piperea a lansat trei provocări pentru cei doi prezidențiabili cu șanse de a ajunge în turul al doilea al alegerilor, Victor Ponta și Klaus Iohannis, pe subiecte care până acum nu au fost abordate de cei doi, așa cum nu au fost abordate nici de ceilalți candidați la funcția de șef al statului.

  Potrivit lui Piperea, aceste provocări pleacă de la faptul că președintele trebuie să fie un mediator atât între puterile publice, cât și între societate și stat.

  Prima provocare este ca Ponta și Iohannis să își propună să îi convingă pe toți profesioniștii care percep sume nedatorate de la consumatori (evident, cu băncile la loc de cinste) să restituie acei bani. În cazul unui refuz al acestora, ”să își propună să încurajeze instanțele să judece procesele consumatorilor cu celeritate și cu efecte erga omnes, pentru ca oamenii să își poată echilibra contractele și viața fără a mai fi nevoie să ia de fiecare dată calea tribunalului”.

  Potrivit lui Piperea, un reprezentant al cetățenilor în fața puterilor publice ”nu poate asista pasiv la situația bizară și absurdă din anii 2010-2014 în care unui număr mic de reclamanți li s-a făcut dreptate, celorlați consumatori aflați în situații identice (peste un milion) să li se impună în continuare rate și plăți în baza unor clauze abuzive sau contrare uzanțelor comerciale cinstite”.

  Sute de mii de români la mâna recuperatorilor

  A doua provocare este susținerea publică a insolvenței persoanelor fizice. ”Un segment consistent din clasa de mijloc a României este în faliment, printre altele pentru că oamenii și-au pierdut sursa inițială de venit, în timp timp ce datoriile lor au crescut lună de lună prin efectul majorării artificiale a costurilor creditelor, a facturilor, a asigurărilor, a taxelor și impozitelor și, ca o desăvârșire a înlănțuirii acestor oameni, prin efectul penalităților; victime sigure ale colectorilor de creanțe, aceste persoane sunt lipsite de orice protecție juridică”, le atrage atenția Piperea celor doi prezidențiabili.

  Victor Ponta a susținut, mai mult fără să vrea, o lege a falimentului persoanelor fizice, cea inițiată de deputata PSD Ana Birchall, prin intermediul unui aviz pozitiv acordat de Guvernul pe care îl conduce. Premierul a evitat însă asumarea unei susțineri publice pentru proiect, în condițiile în care anterior își asumase în fața FMI tocmai faptul că nu va promova vreun proiect legislativ pe această temă.

  Cea de-a treia provocare este să declare public că susțin menținerea celor 200.000 de locuri de muncă din firmele aflate în insolvență ”printr-o politică economică de salvgardare, inclusiv prin intermediul ajutoarelor de stat”. Avocatul pleacă tot de la exemplul băncilor, care au fost considerate în perioada crizei economice prea mari pentru a da faliment, principiu care nu se aplică însă în cadrul altor firme, chiar dacă în unele cazuri acestea sunt mai mari decât băncile.

  ”200 de mii de salariați direct angajați în companii în insolvență înseamnă, probabil, un număr triplu de angajați în industria orizontală și, în plus, reprezintă întregi comunități care nu pot fi lăsate la mâna destinului; măsurile sunt necesare acum, urgent, pentru a nu agrava dificultățile financiare ale companiilor românești care încă nu au intrat în insolvență și care pot declanșa un lanț neîntrerupt de falimente catastrofice pentru generațiile actuale”, spune Piperea.

  Acesta încheie cu un avertisment pentru prezidențiabili: Domnilor, nu uitați: suntem mulți. Și e deja greu ca cineva să ne mai mintă convingător”.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Cele trei provocări ale lui Gheorghe Piperea pentru Ponta și Iohannis

  1. cati spune:

   Asa este,
   Pe de alta prte fiecare sa se holbeze cind face imprumuturi,nu sa ajungem noisa platim pt altii
   Si ce treaba au prezedintii cu bancile?sau cu impulsionRea justitiei?

  2. cobra spune:

   Măi, nenea Piperea, te apreciez pentru insistența cu care aperi populația de hoția unor bănci, dar tu, CA JURIST, cum poți să spui că un președinte poate SĂ ÎNCURAJEZE INSTANȚELE să judece cu celeritate…
   Păi asta este imixtiune în actul justiției. Poate face propuneri legislative, dar nu ce spui matale.
   În schimb, există instituția Avocatul Poporului care ar fi trebuit să se sesizeze, iar tu ca juristi puteai trage de ața de la clopoțel, ca musiu Ciorbea să ia măsuri concrete în acest sens. Acolo trebuie să bați șaua.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top