• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • IMG_20150614_162707

  UPDATE 12:15 – Potrivit președintelui Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, printre propunerile de modificare a proiectului de act normativ privind legea conversiei creditelor în CHF se vor număra:

  – discount minim de 25% la conversia creditului din franci elvețieni în lei

  – eliminarea plafonului privitor la valoarea creditului pentru care se aplică legea

  – eliminarea plafonului de venit al debitorului sub care se aplică legea

  – includerea creditelor cesionate de bănci către companii din afara țării, fie acestea SPV-uri (Special Purpose Vehicle – n.red) sau alte forme de organizare.

  Președintele AURSF ne-a explicat că, în propunerile motivate ce vor fi depuse la MFP de reprezentanții debitorilor se va preciza ca nivelul minim al discountului să fie de 25%, pentru o echitabilă împărțire a poverii datoriei rezultate din aprecierea francului de la momentul acordării împrumuturilor. De asemenea, a mai spus Alin Iacob, se va solicita includerea în sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipotecă, folosite pentru achiziționarea de locuințe.

  Mai mult, reprezentanții datornicilor în CHF își doresc atât eliminarea plafonului de valoare totală a creditului, cât și a celui de nivel al veniturilor debitorului, prezente în proiectul anterior. O atenție sporită va fi acordată, de asemenea, includerii contractelor cesionate de bănci în străinătate pentru că, ne-a explicat Alin Iacob, există cel puțin trei bănci care au făcut cesionări masive de credite către vehicule din afara României și, în plus, fără această prevedere, ar exista riscul unui nou val de vânzare a împrumuturilor în afara țării până la momentul intrării în vigoare a legii conversiei.

  ***

  Reprezentanții Grupului Clienților cu Credite în CHF (GCCC) au cerut, la întâlnirea cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, mărirea discountului la conversia creditelor în franci elvețieni de la 25% la 30%, eliminarea plafoanelor de venit pentru care se aplică viitoarea lege a conversiei și includerea celor ale căror credite au fost deja externalizate printre beneficiarii proiectului legislativ, ne-a declarat liderul GCCC, Cătălin Voivozeanu, după întâlnirea de la MFP.

  Discuția s-a purtat pe baza vechiului proiect de act normativ, inițiat în perioada în care Ministerul Finanțelor Publice (MFP) era condus de Darius Vâlcov. Actualul deținător al portofoliului le-a cerut reprezentanților datornicilor în CHF motivarea acestor solicitări, urmând ca în cel mai scurt timp proiectul cu modificări să fie trimis și băncilor, pentru a-și exprima punctul de vedere.

  După parcurgerea acestor proceduri, se va decide dacă actul normativ va merge spre dezbaterea Parlamentului sau va fi promovat ca Ordonanță de Urgență, urmând să producă efecte imediat și apoi să fie, eventual, dezbătut și amendat de Legislativ.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to Cerințele GCCC: Discount de 30% la conversie, eliminarea plafoanelor de valoare a creditului și de venit și includerea creditelor externalizate

  1. […] primea la negocieri pe reprezentanții clienților cu împrumuturi în franci. Clienții băncilor au cerut atunci un discount minim de 25% la conversia creditului din franci elvețieni în lei, eliminarea […]

  2. […] fapt ridică însă două probleme: a legalității și a eficienței unor inițiative legislative precum Legea Conversiei sau a soluțiilor din procesele colective, precum cel al ANPC contra OTP […]

  3. […] Cerințele GCCC: Discount de 30% la conversie, eliminarea plafoanelor de valoare a creditului și de… […]

  4. client spune:

   „…se va solicita includerea în sfera de aplicare a legii a creditelor de nevoi personale cu ipotecă, folosite pentru achiziționarea de locuințe.” Dar cum se va putea demonstra destinatia imprumutului?!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top