• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • fr

  Evenimente majore sunt pe cale a se produce în Elveţia şi acest lucru nu este deloc încurajator nici pentru economiile emergente din Europa de Est.

  Sistemul bancar eleveţian este unul din pilonii de stabilitate ai sistemului european iar orice deranj la Zurich sau Basel are efecte neplacute şi în restul Europei, inclusiv în România.

  Deranjul a început cu iniţiativa caracterizată ca fiind populistă a Partidului Popular de a mări rezervele de aur ale Băncii Naţionale la 20%. Măsura putea volatiliza cursul francului legat atunci la 1.2 euro dar şi preţul mondial al aurului.

  Referendumul organizat pentru repatrierea aurului a anulat iniţiativa dar iată că noi evenimente ne anunţă că ceva e putred în Elveţia.

  Decizia SNB, Banca Centrală a Elveţiei, de a scoate pragul minim de schimb al francului, este urmată şi de alte mutări de efect.

  Astfel, două proiecte de lege stau să fie votate privind desfiinţarea secretului bancar. Legile sunt făcute în contextul în care autorităţile americane fac presiuni împotriva băncilor elveţiene şi a informaţiilor despre conturilor din off-shore.

  Bănci ca UBS şi Julius Baer deja fac obiectul investigaţiilor americane privind evaziunea fiscală.

   

   

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top