• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Bogdan Chirițoiu, presedintele Consiliului Concurenței

  Bogdan Chirițoiu, presedintele Consiliului Concurenței

  Bogdan Chiriţoiu şi Otilian Neagoe au fost reconfirmați în funcțiile de președinte și vicepreședinte al Consiliului Concurenței (CC) și au depus, marţi seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de învestitură. Președintele Klaus Iohannis a declarat că speră ca reînvestirea lor să fie o garanţie a continuării liniei de profesionalism și obiectivitate a instituţiei.

  Șeful statului a caracterizat Consiliul Concurenţei drept una dintre instituţiile publice fundamentale pentru protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei şi a unui mediu concurenţial normal în vederea promovării intereselor consumatorilor.

  Bogdan Marius Chiriţoiu a fost reconfirmat preşedinte al Consiliului Concurenţei, pentru un nou mandat de 5 ani, după ce Parlamentul a trimis, în februarie, avizul favorabil pentru reînnoirea mandatului preşedintelui şi vicepreşedintelui CC, Bogdan Chiriţoiu şi Otilian Neagoe. Cei doi au primit, pe 17 februarie, aviz favorabil pentru un nou mandat din partea comisiilor parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi economice, cu majoritate de voturi.

  101 investigații finalizate

  În mandatul lui Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei a deschis 104 investigaţii, dintre care a finalizat 101, iar amenzile aplicate între 2009 şi 2013 au totalizat 354 milioane de euro (1,5 miliarde de lei). În acest interval a fost introdus și avizul Consiliului Concurenţei pe nota de fundamentare a actelor normative supuse aprobării Guvernului pentru a identifica rapid reglementările susceptibile să aducă atingere concurenţei pe piaţă, precum şi pentru o mai bună înţelegere a obiectivelor politicii de concurenţă. În acelaşi timp, a fost modificată legea concurenţei, care permite acum finalizarea mai rapidă a investigaţiilor prin acceptarea de angajamente fără a trece prin toată procedura de investigaţii, dar şi o limitare a numărului şi duratei proceselor.

  Totodată, au fost preluate noile instrucţiuni privind politica de clemenţă (imunitate la amendă pentru cei care colaborează cu Consiliul pentru descoperirea unui cartel), iar la sugestia Băncii Mondiale a fost înfiinţată o unitate specializată în detectarea cartelurilor. Mai mult, a fost creată o structură specializată în detectarea licitaţiilor trucate.

  În mandatul lui Chiriţoiu a fost acordată cea mai mare amendă pe concurenţă din România. În data de 10 ianuarie 2012, Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream, ENI Romania, MOL Petroleum şi Lukoil Romania cu o amendă totală de 880 milioane de lei, reprezentând 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.

  Amenzi de milioane pentru bănci, reduse de instanțe

  Reconfirmarea lui Chirițoiu la șefia Consiliului Concurenței nu este însă o veste tocmai bună pentru bancheri. În mandatul lui Chirițoiu, CC a amendat mai multe bănci. Ultima dintre acestea, BRD, a reușit însă să obțină de la o instanță a Tribunalului București o reducere a amenzii de 4 milioane de euro aplicată pentru refuzul dreptului de inspecție angajaților Consiliului până la 20.000 de euro.

  Chirițoiu a criticat atunci decizia judecătorilor spunând: „Mai avem câte-o decizie care nouă ni se pare ciudată, cum e cea de la Tribunalul București de acum câteva săptămâni, în care completul a mers împotriva practicii instanței respective. Nu văd cum BRD poate să fie speriată cu o amendă de 100.000 de lei, cum își poate imagina cineva că ai un efect de descurajare a încălcării de lege când o companie de talia BRD nu poate fi sancționată decât cu 100.000 de lei. Este o decizie definitivă și irevocabilă și în curând trebuie s-o aplicăm”, a încheiat oficialul.

  CC a amendat și Raiffeisen Bank cu 0,7% din cifra de afaceri din 2009 pentru că a furnizat date inexacte Consiliului. Și această sancțiune a fost redusă de o instanță, de la aproximativ 14 milioane de lei la doar 8 milioane.

  Bogdan Chirițoiu a avut un avertisment și pentru Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), care se arătase nemulțumit de plafonarea comisioanelor interbancare la tranzacțiile cu carduri. Șeful CC i-a transmis șefului executiv al ARB că decizia a fost luată pentru a-i sprijini pe retaileri și că băncile puteau să fie într-o situație și mai proastă, având în vedere că reprezentanții Comisiei Europene au sugerat că problema comisioanelor se poate rezolva nu numai legislativ, ci și prin amendă de 4% pe active, pentru cartel bancar.

  Investigații fără urmări

  Cele două amenzi au decurs însă dintr-o investigație a CC rămasă fără rezultat. În octombrie 2008, BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, a acuzat trei bănci – ING, Unicredit Tiriac și Bancpost că practică dobânzi de până la 99% pe piața interbancară și a sugerat că ar putea exista o înțelegere între trezorierii acelor instituții de credit, potrivit Bancherul.ro. Mai mult, s-a vorbit că șeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză, ar fi indentificat un e-mail prin care un trezorier îl îndemna pe un coleg al său să crească dobânzile.

  Au existat și critici din partea oficialilor băncii centrale la adresa celor trei bănci că ar practica dobânzi mult mai mari decât celelalte șapte, sugerând că ar dori astfel să-și acopere eșecul unui atac speculativ asupra leului. Cei trei trezorieri și-au pierdut funcțiile, băncile au respins acuzațiile, iar Consiliul Concurentei s-a autosesizat și a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere între bănci pentru creșterea dobânzilor. Investigația a fost închisă în 2013 fără niciun rezultat și fără explicații.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top