• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Teste de stresRezultatele testelor de stres efectuate de Banca Centrală Europeană au fost la nivelul celor mai proaste așteptări vehiculate în această săptămână în presa internațională. Nu mai puțin de 25 de bănci europene au picat testul, iar alte 13 l-au trecut la limită. Mai mult, băncile cu probleme vor fi nevoite să se recapitalizeze cu 24,6 miliarde de euro în perioada următoare.

  Testele de stres au presupus simularea unei crize economice asemănătoare celei care a început în anul 2007 în SUA, iar scopul lor a fost ca BCE să afle dacă, în aceste condiții, băncile europene pot menține până în anul 2016 un nivel al indicatorului Common Capital Tier1 de cel puțin 5,5%.

  Cele cinci bănci cu prezență în România care au picat testul de stres sunt Volksbank, Eurobank Ergasias (proprietara Bancpost), National Bank of Greece (proprietara Băncii Românești), Piraeus Bank și Veneto Banca (proprietara Băncii Italo-Romena).

  Volksbank ar rămâne cu un indicator Common Capital Tier1 de doar 2,1% până în 2016 în cazul scenariului advers simulat de BCE, Piraeus cu 4,4%, Veneto Banca cu 2,7%, în timp ce Eurobank Ergasias și National Bank of Greece ar ajunge pe minus (-6,4%, respectiv -0,4%).

  Cele mai mari probleme sunt în Italia, unde nu mai puțin de nouă bănci au picat testele de stres, iar alte două, printre care și Unicredit, prezentă și în România, au obținut mai puțin de 7%. În afara acestora, au mai picat testele de stres ale Băncii Centrale Europene două bănci belgiene, trei din Cipru, una din Germania, una din Franța, una din Irlanda, una din Portugalia și două din Slovenia.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top