• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Nicolae Cinteza

  Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii de la BNR crede că este nevoie de atenţie maximă pentru a gestiona creditele neperformante. În plus, Cinteză atenţionează subsidiarele străine să nu retragă liniile de finanaţare spre grupurile de care aparţin şi să lase creditele neperformante la un nivel ridicat.

   

  Dacă nu suntem suficient de atenţi la a evidenţia foarte corect neperformanţa, resursa locală (depozitele) ajunge să finanţeze neperformanţele din sistem nereflectate corespuzător. Închipuiţi-vă ce se poate întâmpla dacă banca rambursează resursele de la mamă şi neperformanţa este ţinută la nivel mic şi neprovizionat, iar apoi le apucă să-şi reflecte neperformanţa şi creşte rata NPL, deci apar provizioane, scade solvabilitatea şi apar cerinţe de capital. Astfel, există riscul ca acţionarul să spună că dacă nu merge creditarea, pierderile sunt mari şi trebuie să aducă sute de milioane de euro de acasă, nu mai vrea să investească în banca din România, a declarat Cinteză conform bursa.ro.

  P.S. Avertismentul lui Nicolae Cinteză pare a nu fi fără adresă. În condiţiile în care directorul Direcţiei de Supraveghere a declarat că există bănci care şi-au provizionat doar cu 33% faţă de nivelul de 96% cerut de BNR, declaraţia critică modul în care băncile îşi fac raportările, arătând că acestea nu ar declara de la bun început rata de neperformante, din raţiuni diverse, locale sau de nivel de grup.

  În condiţiile în care băncile-mamă îşi recuperează liniile de finanţare, rata mare de neperformante poate obliga banca să recurgă la resursa locală adică la depozitele clienţilor.

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top