• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • banci_grecia_45678_18936200Băncile cu capital grecesc prezente în ţara noastră nu necesită adoptarea unor măsuri suplimentare, ne-a spus, ieri, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Afirmaţia sa vine în contextul în care, sâmbătă, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, în urma efectuării unor teste de stres, că băncile din Grecia necesită un capital suplimentar de 14,4 miliarde euro, într-un scenariu negativ.

  Nicolae Cinteză ne-a declarat: „Ultimele date raportate arată că toţi indicatorii de prudenţă ai băncilor româneşti cu capital grecesc sunt în limite normale. Nu se impun măsuri suplimentare la băncile noastre cu acţionariat elen”. În ţara noastră sunt prezente patru instituţii de credit cu capital grecesc, care deţineau, în iunie, aproximativ 12% din activele totale ale sectorului bancar, potrivit Raportului de Stabilitate realizat de BNR. Raportul apreciază: „Situaţia prudenţială a acestor instituţii este la un nivel adecvat, iar majoritatea indicatorilor au continuat să se îmbunătăţească, în ultimul an.

  Aceste instituţii au, în prezent, o rată a fondurilor proprii totale semnificativ peste nivelul reglementat (18,1% în iunie 2015, în creştere de la 16,3% în decembrie 2014, faţă de pragul minim de 8%), o calitate bună a fondurilor proprii (rata fondurilor proprii de nivel 1 este de 13,1%, iunie 2015), un grad de acoperire cu provizioane IFRS a creditelor neperformante la un nivel corespunzător (69,4%), în timp ce calitatea portofoliului de credite s-a ameliorat, în linie cu modificările la nivelul întregului sector bancar (15,8% în iunie 2015, în scădere de la 21% în aprilie 2014)”.

  Articolul integral pe Bursa.ro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top