• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Nicolae CintezaPrintre multe clișee și comentarii negative la adresa clienților băncilor, șeful Direcției de Supraveghere din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, le-a dat acestora și o veste bună la audierile de astăzi de la Comisia de Buget-Finanțe din Camera Deputaților.

  Astfel, potrivit declarațiilor lui Cinteză, așa numita ”operațiune Iceberg” concepută la finalul anului trecut de Volksbank România, este trecută și în contractul de vânzare-cumpărare dintre banca-mamă a Volksbank și Banca Transilvania.

  Aceasta ar urma să fie implementată în momentul în care Banca Transilvania va obține toate autorizațiile necesare pentru a prelua subsidiara din România a grupului austriac. ”În momentul în care Banca Transilvania devine acționar decizia se va pune în practică, banca și-a asumat pierderea prin majorare de capital”, a declarat Cinteză la audierile din Parlament.

  Pe de altă parte, deși o astfel de măsură ar pune presiune pe alte bănci să facă la fel, nu se știe dacă acestea ar putea să își asume astfel de pierderi, în opinia oficialului BNR.

  Declarația vine oarecum în contradicție cu ce spuneau șefii Băncii Transilvania imediat după ce au cumpărat Volksbank. Atunci, Horia Ciorcilă și Omer Tetik, președintele și CEO-ul băncii, spuneau că vor veni cu propuneri către clienții cu credite în franci elvețieni, însă nu știau atunci despre ce soluții ar fi vorba.

  ”Operațiunea Iceberg” a fost gândită de Volksbank România la puțin timp după ce banca a pierdut definitiv și irevocabil procesul de la Galați în care o clientă cerea conversia creditului din franci în lei la cursul din data acordării plus 10%. Astfel, clienții urmau să își poată converti creditele la cursul zilei, apoi să primească un discount, ceea ce ar fi fost echivalent cu un curs de conversie de circa 2,38 lei pentru un franc.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Cinteză: ”operațiunea Iceberg” e prevăzută în contractul dintre Volksbank și Banca Transilvania

  1. didi spune:

   mie chiar nu mi se pare normal sa li se converteasca creditele celor cu credite in franci elvetieni la cursul din momentul acordarii imprumutului. eu daca am credit in euro de ce nu il pot rambursa la cursul euro de atunci? de ce sunt ajutati doar cei cu credite in franci elvetieni? asta e discriminare.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top