• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • nicolae-cinteza

  Posibila intenţie a Volksbank de a converti creditele CHF la valoarea de 2.5 lei a suscitat un real interes.  Operaţiunea ar purta numele Iceberg, conform avocatului Gheorghe Piperea care reprezintă circa 2.500 de clienţi ce vor conversia.

  Volksbank  ar intenţiona să propună clienţilor conversia creditelor în lei, la un curs de circa 2,5 lei/CHF, cu DAE de 5,81% pe an şi cu o reducere a soldului de 20-35%.

  Banca ar urma să înceapă o campanie publicitară pe această temă. Totuşi, chiar înainte de a începe Operaţiunea Iceberg, încep să apară unele probleme.

  BNR a anunţat însă prin vocea lui Nicolae Cinteză, şeful Comisiei de Supraveghere că Ministerul Finanţelor ar putea impozita conversia creditelor CHF la cursul de 2.5 lei. Mai mult Cinteză afirmă că soluţia Volksbank ar fi în realitate un discount pentru că se va face o conversie la cursul zilei iar apoi se va aplica o reducere .

  Conversia va fi făcută la cursul din ziua respectivă, cu acordarea unui discount pe expunere. Mai exact, întâi se va face transferul în lei la cursul din ziua conversiei, după care va fi aplicat discountul la expunere. Astfel, dacă vom împărţi expunerea rămasă la volumul de franci elveţieni, ne va ieşi un curs de 2 lei şi ceva pentru un CHF, a declarat Cinteză.

   

  Cinteză spune că aplicarea discountului ar putea fi impozitată, această idee discutându-se de ceva timp, conform bursa.ro.

  Acum se discută cu Ministerul Finanţelor Publice, pentru că băncile nu pot hotărî în această problemă. Se pune întrebarea dacă instituţiile financiare să facă stopaj la sursă şi să vireze contravaloarea impozitului la Finanţe. Este o problemă fiscală similară cu discountul aplicat impozitului pe locuinţe de autorităţile locale, acela nefiind impozitat”

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to Cinteză: Se poate impozita conversia creditelor făcută de Volksbank

  1. otilia spune:

   INDIVIDUALISM—-Povestea asta mica-mica, | Mi-a spus-o , intr-o seara o pisica. Odata intr-o zi de vara (O zi cu soare mult si bland), Pe panta lina dinspre gara , Venea alene , fluierand , O pantecoasa si masiva LOCOMOTIVA. Mergea-nainte-un pas doi , Pufnind pe nas in ritm greoi , DADEA_NAPOI , Scuipa din robinete apa , Apoi pe-a narilor supapa , Imprastia si-n deal si-n vale, UN FLUIERAT PRELUNG DE JALE. DA RECUNOSC ( macar la urma ) , CA TOT MAI BUN E DRUMUL DREPT !!!!.

  2. svabu spune:

   In perioada de virf a credidelor in chf , cu parintescul acord al BNR normele de acordare au fost relaxate bancile acceptind un grad de indatorare de pina la 70% din veniturile clientilor doritori.De la pupitrul conferintelor de presa D-l Isarescu avertiza populatia asupra riscului indatorarii in monede exotice-pe sistemul-una spunem alta facem..Odata cu criza, bancille au inceput sa gifiie si brusc BNR si-a adus aminte ca are pirghii pt a reglementa problema .Zis si de aceasta data si facut: a scazut drastic gradul de indatorare, a conditionat acordarea creditelor in valuta permise numai celor ce puteau dovedi venituri in acea moneda. Acum-nici usturoi nu au mancat ,nici gura nu le miroase. Duplicitatea si memoria scurta e la mare trecere nu numai la politicieni .

  3. vasile spune:

   Daca informatia este adevarata, inseamna ca cel mai mare adversar al masurii de conversie a creditelor este BNR. S-a opus cu vehementa pana acum acuzand o posibila destabilizare a sistemului bancar si posibilul faliment al bancilor, dar iata ca, din proprie initiativa, una din bancile cu expunerea cea mai mare pe acest tip de credite, este pe cale de a lua o decizie surprinzatoare care, sunt convins, va avea pe termen lung efecte pozitive, calculate si gestionate de catre banca. Eu cred ca BNR exprima in acest caz frustrarea celorlalte banci (Raiffeisen, Otp, Bancpost, Banca Romaneasca) care se vor vedea presate sa aplice masuri similare. Intrebarea mea este urmatoarea: cum vor justifica domnii de la prestigioasa banca nationala grava dezinformare sau eroarea de apreciere a impactului negativ al masurii de conversie a creditelor, imediat ce una din bancile cu rezultate modeste, va demonstra tocmai contrariul? Risca BNR o palma de imagine pentru a sustine in continuare restul bancilor in aceasta cauza?

  4. criss spune:

   Daca aia de la VB vor sa faca reducere, bete in roate va pune tot nenorocitul de stat care vrea sa suga si de aici in loc sa ajute populatia. Halal tara, halal politicieni, ar trebui toti impuscati

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top