• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Specialiștii CITR arată că legea insolvenței persoanelor fizice a intrat în vigoare la începutul acestui an, însă aceasta nu se poate aplica din cauza unor blocaje procedurale.

  ”Vorbim despre o lege extrem de importantă pentru sănătatea fluxului economic și pentru protecția socială, care în România vine târziu și care, mai grav, este inaplicabilă. Și dacă am avea astăzi comisiile locale înființate, ar mai fi nevoie de cel puțin câteva luni pentru definitivarea logisticii de lucru, pentru informarea cetățenilor cu privire la procedură, precum și pentru definitivarea listei de specialiști care vor fi desemnați de comisii să administreze procedura pentru persoane fizice. Vorbim deja de peste doi ani despre lupul care vine la oi, iar evenimentul ne-a prins tot nepregătiți. Tot ce mai putem face până când legea va deveni funcțională, este să depunem un efort comun de informare pentru debitorii neavizați, persoane fizice, apreciază Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, parte a CITR Group.

  Printre principalele beneficii pe care le aduce o astfel de lege în rândul românilor care se confruntă cu probleme financiare se numără: asigurarea unor mecanisme de ștergere sau de reeșalonare în anumite condiții a datoriilor, educația financiară, protecția socială a unor categorii sociale vulnerabile, sau protecția de executare silită.

  Legea insolvenței personale are deja un istoric de zeci de ani în alte țări (Franța: din anul 1989, Germania: din 1999), chiar și în regiune: în Cehia, care are o populație de două ori mai mică decât a României, legea insolvenței persoanei fizice a intrat în vigoare în 2008, an în care s-au înregistrat peste 5000 de solicitări, din care 1300 au fost proceduri deschise (dosare care s-au calificat pentru procedura de insolvență din totalul de cereri depuse). În anul 2014 numărul de solicitări din Cehia era deja de șapte ori mai mare (35.000 de dosare) față de 2008, iar numărul de proceduri deschise era semnificativ: aprox. 28.000 din cele 35.000, cu o descărcare de datorii (ștergerea datoriilor care nu pot fi plătite în urma procedurii de insolvență) în aproximativ 7% din totalul dosarelor în care a fost deschisă procedura de insolvență.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top