• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Instanta dosar proces executareProcesele dintre bănci și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, aflate într-un blocaj de mai multe luni, au primit în cele din urmă un impuls de la Curtea de Apel București. Procesele au o miză uriașă atât pentru bănci cât și pentru clienții acestora, ele putând duce la eliminarea unora dintre clauzele abuzive din toate contractele de credit ale băncilor vizate.

  Curtea de Apel a soluționat conflictul de competență apărut la nivelul Tribunalului București, unde atât secția civilă cât și cea de contencios administrativ și-au declinat competența de a judeca cele 11 procese în favoarea celeilalte. Potrivit economica.net, instanța a decis ca unul dintre aceste dosare să fie judecat de secția civilă a Tribunalului, decizia urmând să fie probabil extinsă și pentru celelalte 10 dosare.

  Potrivit modificărilor aduse anul trecut la Legea 193/2000 privind protecția consumatorilor, clauzele contractuale declarate abuzive în urma unui proces cu ANPC sau cu o asociație națională pentru protecția consumatorilor având mai mult de 3.000 de membri trebuie să fie scoase din toate contractele. Până acum, procesele colective pe clauze abuzive aveau câteva sute de reclamanți, în puține cazuri depășind 1.000.

  Băncile vizate de procesele cu ANPC sunt BCR, Volksbank, OTP, Bancpost, Piraeus, Raiffeisen, Credit Europe Bank, Alpha Bank și Banca Românească. Acestora li s-ar putea adăuga însă altele pe parcurs, iar unele dintre ele ar putea fi vizate de mai multe procese, așa cum e deja cazul BCR, cu trei dosare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top