• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • sovaCurtea de Apel București a respins apelul clienților BCR într-unul dintre cele mai lungi procese colective pe clauze abuzive din România, obligând în același timp reclamanții la plata unei sume astronomice pe post de cheltuieli de judecată.

  Grupul de circa 200 de clienți, reprezentați de avocatul Gheorghe Piperea, cerea constatarea caracterului abuziv al dobânzii revizuibile, practicată de BCR înainte de 2010, și trecerea la o formulă de dobândă formată din indicele Euribor și o marjă fixă care, la majoritatea clienților, s-ar fi situat în jurul nivelului de 2%.

  Cele două judecătoare din acest caz au dat însă dreptate BCR, nefiind cunoscută deocamdată motivarea deciziei. Mai mult decât atât, potrivit bancherul.ro, clienții au fost obligați la plata sumei de 219.369 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, bani care vor ajunge în contul firmei Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, reprezentată în acest dosar de mama fostului ministru PSD Dan Șova, Ana Diculescu Șova.

  Pentru un singur dosar, fie el și cu mai mulți reclamanți, suma este una uriașă. Pe de altă parte, plata unor sume atât de mari de către bancă pentru serviciile celor mai bine cotați avocați din țară subliniază disproporția evidentă între aceasta și clienți. Pentru BCR, 219.000 de lei nu înseamnă nimic, în timp ce pentru clienți chiar și a 200-a parte din această sumă, cât va avea fiecare de plătit, înseamnă destul de mult.

  Chiar dacă decizia Curții de Apel nu este definitivă, ea este executorie, așa că banca poate cere clienților banii înainte de a se judeca recursul de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

  Procesul este la a doua judecare, după ce inițial BCR mai obținuse o dată câștig de cauză la Curtea de Apel București. ICCJ nu a fost atunci de acord cu decizia Curții de Apel și a trimis dosarul spre rejudecare. Acest fapt, combinat cu jurispridența ICCJ mult mai favorabilă clienților decât cea a Curții de Apel, arată că decizia finală ar putea fi alta. Până atunci însă, clienții trebuie să cotizeze niște bani la bunăstarea avocatului BCR.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  7 Responses to Clienții BCR, obligați să-i plătească mamei lui Dan Șova 219.000 de lei

  1. Jdn spune:

   Eeeeeeeee, uite ca baba sova a cam festelit-o! A pierdut procesul

  2. ludus spune:

   Deja două instante (Tribunalul si Curtea de Apel Brasov) nu i-au dat dreptate lui Piperea.Ceea ce trebuie sa ii puna pe ganduri pe clienti.Dar asta cand pierde nu stie decat sa acuze pe toata lumea,nimic nu isi asuma.Nu el e prost, altii cica is contra lui.Toti comploteaza impotriva lui.La tratement cu el.Pai parca Piperea indemna clientii sa apeleze la justitie.Acum ca a luat onorarii dar nu a castigat a schimbat-o,injura justitia.Asa e cand te lasi pe mana unora ca asta

  3. Adrian spune:

   Recursul va judeca doar legalitatea hotararii. Nu se va mai dezbate si fondul. Hotararea aceasta are slabe sanse de a mai fi schimbata.

  4. Al Bundy spune:

   Adica 1000 lei/client cheltuieli de judecata e o suma de care sa facem caz? Dar serviciile domnului Piperea cit au costat?
   „Clientii BCR obligati sa-i plateasca mamei lui Dan Sova…” exact titlu de tabloid. Sinteti pe drumul cel bun. Asteptam „Fata de la pagina 5”.

  5. cozia spune:

   apai in ziua de azi pe papagal se iau multi bani, ca traim in era tehnologica dezvoltata, dar daca ai pune la munca guresii astia din banci ar muri cu zile!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top