• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • credit imobiliarO parte dintre bănci au anunţat deja că au epuizat plafonul de garanţii alocat pentru programul „Prima Casă“, iar cei aflaţi în căutarea unei locuinţe se reorientează spre creditul imobiliar standard. Chiar dacă diferenţa de dobândă nu este foarte mare în cazul celor două tipuri de împrumuturi, avansul minim solicitat de bancă face diferenţa între cele două.

  Adevărul“ a realizat o comparaţie între cele două tipuri de finanţări şi vă prezintă care sunt costurile acestora pentru achiziţia unei locuinţe de 60.000 de euro (268.200 de lei), dar şi care sunt avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de împrumut.    Simulările s-au realizat cu ajutorul portalului financiar Conso.ro, luând în calcul o perioadă de creditare de 30 de ani. În ambele cazuri, am luat în calcul ofertele fără opţiunea de „virare venit“, adică acea reducere de dobândă care se acordă solicitanţilor care au veniturile virate într-un cont al băncii.

  „Prima Casă“ – avans mai mic, credit mai mare

  Pentru achiziţionarea unei locuinţe la un preţ de 268.200 de lei (echivalentul a 60.000 de euro), solicitantul trebuie să plătească un avans minim de 5% din preţul imobilului, adică 13.410 lei. De altfel, în prezent, avansul minim de numai 5% este principalul avantaj al creditelor „Prima Casă“, întrucât dobânzile percepute la împrumuturile acordate prin program şi cele la finanţările standard s-au apropiat semnificativ în ultimele luni. Astfel, creditul „Prima Casă“ pentru o locuinţă de 268.200 de lei va fi de 254.790 de lei.

  Potrivit simulărilor realizate cu ajutorul portalului financiar Conso.ro, pentru un credit cu această valoare, cele mai mici dobânzi anuale efective (DAE) se situează în jurul valorii de 3,3% pe an. Dobânda este variabilă – suma dintre indicatorul financiar ROBOR la trei luni (în prezent – 0,78% pe an) şi o marjă de 2 puncte procentuale (marjă maximă admisă, aplicată de majoritatea băncilor înscrise în program). Astfel, suma totală de plată pentru un credit de 254.790 de lei va fi de aproximativ 398.000 de lei, iar rata lunară – în jurul valorii de 1.050 de lei.

  Credit imobiliar standard – avans mai mare, costuri suplimentare

  În cazul în care solicitantul optează pentru un credit imobiliar standard în vederea achiziţionării unei locuinţe de 268.200 de lei (echivalentul a 60.000 de euro), acesta va trebui să plătească un avans mai mare de 5%. Cel mai mic avans perceput de bănci la împrumuturile imobiliare standard este de 15%, însă unele instituţii de credit cer chiar 20-25%.

  Citeste mai mult pe adevarul.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top