• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ionut-dumitruConsiliul Fiscal a avizat negativ propunerile de revizuire a Codului Fiscal în forma adoptată de guvern, arătând există probabilitatea extrem de ridicată ca intrarea sa în vigoare să conducă la deviații de proporții de la țintele bugetare pe termen mediu. Președintele Consiliului, Ionuț Dumitru, spune că măsurile din noul Cod Fiscal vor avea efecte negative asupra stabilității financiare a României și a costurilor la care țara noastră se va împrumuta și că sunt pro-ciclice.

  „Proiectul de modificare a Codului Fiscal în forma sa actuală implică un risc extrem de deteriorare permanentă și de proporții a poziției finanțelor publice ale României”, se arată în opinia Consiliului Fiscal. Analiștii estimează deficite efective superioare nivelului de referință de 3% din PIB, iar astfel de evoluții ar fi în flagrantă contradicție cu principiile și regulile fiscale instituite de Legea Răspunderii Fiscal-Bugetare, precum și cu tratatele de guvernanță fiscală la nivel european al căror semnatar România este.

  Specialiștii mai spun că proiectul de Cod Fiscal pare să nu țină seama de angajamentul de a majora cheltuielile de apărare la 2% din PIB și nici de reacțiile financiare negative pe care le va avea ratarea țintelor de deficit asupra ratingurilor României și implicit a costurilor la care se va finanța. Mai mult, în opinia Consiliului Fiscal, există un risc major de a ajunge în situație de deficit excesiv.

  „România riscă să intre din nou în capcana unei politici fiscale pro-ciclice, apăsând pe accelerație în faza de expansiune a ciclului economic și riscând să fie constrânsă să implementeze măsuri de ajustare structurală într-o inevitabilă fază viitoare de recesiune”, se mai arată în document.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Consiliul Fiscal respinge noul Cod Fiscal

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top