• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • franc helvetNu semnați actele adiționale dacă nu le înțelegeți, pentru că în 2015 nu mai aveți nicio scuză să fiți neinformați, este avertismentul dat clienților cu credite în franci elvețieni, cărora li se va oferi posibilitatea de a-și converti creditele în lei, de avocat Anamaria Stan, președinte al Asociației de Consiliere a Clienților Bancari și a Asiguraților din România (ACCBAR). Aceasta mai spune că oferta, așa cum a fost prezentată în media, nu conține toate elementele „obligatorii și esențiale”.

  Președinta ACCBAR le atrage atenția creditorilor în CHF care vor dori să-și convertească împrumuturile în lei sau euro să fie foarte atenți la dobânda la care le vor fi oferite aceste credite, la scadențe și la toate celelalte elemente esențiale ale unei astfel de înțelegeri. Anamaria Stan arată și că o dobândă formată din marja băncii plus ROBOR ar putea să fie dezavantajoasă pentru clienți, întrucât în acest moment indicele ROBOR se află la un minim istoric, iar o creștere a sa ar crește și ratele corespunzător.

  Avertismentul dat de președintele ACCBAR este cu atât mai important cu cât în prezent băncile sunt obligate să-i permită clientului să ia un exemplar al contractului pentru a îl discuta cu un specialist, fie el de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), de la un ONG sau pur și simplu un avocat sau un prieten cu cunoștințe juridice.

  avocat anamaria stan„Dragi consumatori de produse bancare, când aveți tentația să semnați ceva care emană de la bancă, dacă nu cunoașteți toți termenii juridici și dacă nu aveți experiență în domeniu, nu semnați nimic. Urmează o perioadă în care o să fiți convocați de anumite bănci pentru a semna Acte Adiționale și oferte de conversie. În 2015 nu mai puteți să vă considerați consumatori care sunt lipsiți de posibilitatea de informare sau de consiliere juridică deoarece aveți toate mijloacele de informare necesare, aveți o minimă experiență în domeniul bancar, așa că dacă o să semnați în viitor acte care vă prejudiciază, fără să vă consultați cu un specialist consacrat în Dreptul consumatorilor de produse bancare, o să vă asumați răspunderea”, spune Anamaria Stan, avocat coordonator SCPA STAN și Asociatii, Baroul Timiș.

  „Anumite bănci din România, sub imperiul efectului generat de procesele câștigate de avocații de la nivel național și acțiunile bine organizate de grupuri de consumatori implicate în această „luptă” pentru câștigarea drepturilor voastre ( prin proteste, negocieri, etc.), o să vă propună oferte „tentante”. Trebuie, în procesul vostru de formare a voinței și de deliberare, să nu uitați că banca va avea mereu un singur mare scop: SĂ FACĂ PROFIT CU ORICE PREȚ.

  Avem o istorie întreagă care dovedește susținerea mea. Toate ofertele pe care o să le primiți vor avea acest scop, să ajute băncile să obțină profitul pe care îl urmăresc, iar în spatele acestor mecanisme de presupusă „negociere” și de promovare a acestor oferte sunt sute de specialiști utilizați de bancă pentru a obține rezultatul dorit, adică semnătura clientului (așa cum s-a întâmplat și când ați semnat primul contract de credit).

  Până în prezent există o singură ofertă publică propusă de Banca VB care a fost preluată de Banca Transilvania; această ofertă vă invit să o analizați cu deosebită ATENȚIE; NU conține, așa cum a fost ea prezentată prin mijloacele media, toate elementele OBLIGATORII ȘI ESENȚIALE, specifice unei oferte, din perspectiva transparenței totale a costurilor, a valorii noi a dobânzii care va fi solicitată de bancă în urma semnării acestor noi Acte Adiționale, nu prezintă din ce este compusă această dobândă, nu prezintă valoarea cursului de schimb LEU/EURO sau LEU/CHF la care se va realiza conversia soldului existent pentru creditele în valută, dacă se prelungește sau nu perioada contractuală. Astfel, acestă ofertă, așa cum este ea prezentată acum, nu este completă și previzibilă, determinabilă.

  Recomandarea mea este să NU semnați aceste oferte și acte adiționale dacă dobânda va fi transformată în MARJĂ+ROBOR, pentru că există un risc la fel de mare cum a fost și riscul valutar LEU -> CHF/EURO, să crească ROBOR-ul în perioada următoare. Acum este la un minim istoric ROBOR-ul, un minim care îmi amintește de minimul istoric al CHF din perioada anterioara anului 2009.

  După această conversie, dacă o să aveți o dobândă transparent prezentată de bancă ca fiind formată din MARJĂ+ROBOR, daca ROBOR-ul va ajunge la valorile din 2006-2014, va crește și dobânda dumneavoastră cu exact cât va crește ROBOR (diferența poate fi semnificativă pentru că puteți ajunge chiar la dublarea dobânzii sau la triplarea ei) și noi, avocații specializați în astfel de litigii, NU O SĂ VĂ MAI PUTEM AJUTA să vă reduceți dobânda la valoarea inițială prin alte procese.

  Atâta timp cât dobânda este transparent prezentată în contract/act adițional, ca fiind formată dintr-un procent fix, numit MARJĂ (care înseamnă/reprezinta PROFITUL BĂNCII) și un procent variabil ROBOR, independent de voința băncii la care aveți credit, instanțele din România nu vor putea să intervină într-un astfel de contract și nu vor putea să vă dea dreptate dacă ROBOR-ul crește.

  Vă recomand să solicitați ca banca să vă propună Acte Adiționale cu dobândă fixă de maximum 4% pe an și conversia creditului să se facă prin negociere la un curs LEU -> CHF/EURO mediu si orientat spre minim. Și să nu le semnați fără studierea lor de către un specialist. În cazul în care băncile refuză soluționarea amiabilă aveți deschisă calea unei acțiuni care, așa cum s-a dovedit până în prezent, a avut mare succes la nivel național și milioane de consumatori au avut de câștigat”, încheie președintele ACCBAR, Anamaria Stan.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  4 Responses to Conversie CHF. Nu semnați acte adiționale dacă nu le înțelegeți!

  1. […] Conversie CHF. Nu semnați acte adiționale dacă nu le înțelegeți! […]

  2. […] de Consiliere a Clienților Bancari și a Asiguraților din România (ACCBAR), Anamaria Stan, atrăgea atenția asupra riscurilor unor dobânzi legate de ROBOR, care acum se află la un minim […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top