• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Marek_BelkaConversia în zloţi a creditelor în franci elvețieni (CHF) la cursul istoric ar fi „fatală” pentru bănci, consideră Guvernatorul Băncii centrale a Poloniei, Marek Belka, citat de Reuters, preluată de Capital. Belka a criticat propunerile formulate de Autoritatea de supraveghere financiară (KNF) din Polonia în acest sens. În februarie, Andrzej Jakubiak, preşedintele KNF, a propus ca debitorii să îşi poată converti datoriile chiar dacă clienţii ar urma să plătească unele despăgubiri băncilor.

  „Cred că această propunere ar fi fatală pentru bănci. În orice caz, dificil de acceptat. Pentru noi ar însemna să renunţăm la jumătate din rezervele valutare”, a declarat guvernatorul Marek Belka pentru un ziar polonez.

  Potrivit estimărilor lui Jakubiak, planul său de conversie ar costa 1,2 miliarde de zloţi (319 milioane de dolari) pe an, ceea ce ar însemna 25 de miliarde de zloţi în decurs de 20 de ani, având în vedere că majoritatea creditelor au o astfel de maturitate.

  Premierul polonez Ewa Kopacz și-a declarat susținerea pentru conversia la cursul istoric și a promis că persoanele cu credite ipotecare în franci elveţieni nu vor fi lăsate să suporte singure riscurile pentru aceste credite. „Pot să vă asigur că discutăm foarte multe acest subiect şi că suntem în căutarea celei mai optime soluţii, fără a îi uita pe cei care au astfel de credite”, a spus Kopacz.

  Marek Belka, a sfătuit băncile comerciale, în urmă cu câteva săptămâni, să nu se bazeze pe ipoteza că vor beneficia de fonduri publice pentru a-i ajuta pe cei care au probleme la rambursarea creditelor în franci elveţieni.

  În Polonia există circa 550.000 de persoane cu credite ipotecare în franci contractate înainte de criza financiară, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. O parte dintre aceştia au acum probleme la rambursare din cauza deprecierii cu 22% a zlotului polonez în raport cu francul, după decizia Băncii Naţionale a Elveţiei din 15 ianuarie de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc.

  Valoarea totală a creditelor ipotecare în CHF din Polonia este echivalentul a 8% din PIB. Băncile poloneze colaborează cu guvernul la elaborarea unor propuneri de măsuri destinate rezolvării problemelor provocate de creditele în franci.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Conversie credite CHF la cursul istoric. Premierul și șeful supravegherii o susțin, guvernatorul se opune, în Polonia

  1. […] Conversie credite CHF la cursul istoric. Premierul și șeful supravegherii o susțin, guvernatorul … […]

  2. […] Conversie credite CHF la cursul istoric. Premierul și șeful supravegherii o susțin, guvernatorul … […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top