• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Credit Default Swap (CDS)

  3:51 pm, 16 decembrie 2014 • de Niciun comentariu

  Credit Default SwapContractele de tip Credit Default Swap (prescurtat CDS) sunt instrumente financiare derivate care acoperă riscul de faliment al unui debitor. De regulă au ca activ suport emisiuni de obligațiuni ale statelor sau ale marilor corporații internaționale.

  Cumpărătorul lor plătește un preț care îi dă dreptul ca, în cazul falimentului emitentului acelor obligațiuni, să primească suma de bani care reprezintă valoarea contractului. În cele mai multe cazuri, acest preț este de câteva procente din valoarea contractului, însă poate ajunge și la mai mult de 50% pentru statele sau companiile aflate în pragul falimentului.

  CDS-urile sunt tranzacționate pe piețele financiare, așa că prețul lor poate avea fluctuații semnificative, în funcție de situația debitorului pe care îl au în vedere și de mediul financiar internațional. Ele au intrat în centrul atenției publice în perioada de vârf a crizei financiare, în anii 2008-2009, când erau aproape să doboare gigantul financiar AIG, iar pentru români au devenit cunoscute mai recent, în procesele pe clauze abuzive dintre bănci și clienții acestora.

  Legătura cu creditele bancare este dată de faptul că dobânzile la care băncile locale se împrumută pe plan extern țin cont atât de dobânzile de referință la euro, dolari sau franci elvețieni (LIBOR și EURIBOR), cât și de percepția piețelor financiare externe asupra riscului de țară al României, exprimată prin intermediul cotației CDS având ca obiect obligațiunile emise de Guvern.

  Prin urmare, băncile au pretins în multe cazuri că au crescut dobânzile clienților din cauza înrăutățirii percepției asupra riscului de țară, nemaiavând astfel acces la finanțare ieftină de la băncile mamă. O argumentație exagerată, dacă ne gândim că nu exista o relație directă între cotația CDS și costul de finanțare al băncilor, ci doar una teoretică.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top