• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • swiss-franc

  Unul dintre motivele pentru care băncile trebuie să se aşeze acum la masa negocierilor cu clienţiii ce au credite în CHF este faptul că la momentul acordăriii acestor credite, clientul nu a fost informat despre riscurile acestei monede.

  Francul elveţian a avut parte de o reclamă cel puţin ciudată din partea băncilor – spun clienţii – ceea ce nu este cazul cu creditele în alte valute gen euro sau dolari.

  Concret, ofertele promoţionale ale băncilor ofereau detalii ce induceau ideea de siguranţă în legatură cu francul elveţian.

  Falsul argument în favoarea francului era acela că această monedă reprezenta o economie puternică, stabilă, lipsită de fluctuaţii. Altă gogomănie prezentată inclusiv de către avocaţii băncilor în procese – vezi cazul Volksbank la Oradea – este acela că CHF este moneda unei ţări neutre, adică Elveţia.

  Toată prezentarea pe care o făceau campaniile publicitare, fluturaşele promoţionale sau consilierul de credite erau doar un marketing fără valoare informaţională care inducea clientului o idee falsă. Prezentarea băncilor erau doar un sofism(argument ce pare logic dar induce pe o pistă greşită, invenţie a filosofilor greci).

  Pe scurt: monedă puternică = credit stabil spuneau băncile. Primul enunţ este adevărat dar concluzia este greşită şi nu respectă regulile economice. Creditul într-o monedă străină este cu atât mai dezavantajos cu cât moneda străină este mai puternică iar cea în care este plătit debitorul este mai slabă şi mai vulnerabilă.

  Prin urmare, francul avea un risc valutar pentru client chiar mai mare decât euro sau dolarul.

  Clientul nu putea procesa asemenea informaţii pe loc, în bancă, şi nici măcar acasă. El a fost un cumpărător de bună credinţă al unui produs comercial – creditul – scos la vânzare de un agent comercial cu expertiză solidă în domeniu.

  Băncile aveau la dispoziţie departamente întregi de analiză de risc şi nu se punea astfel problema să nu intuiască măcar ce risc ascund aceste credite într-o monedă atât de solidă, ce devine la fiecare criză refugiu pentru investitori.

  Ce este de remarcat este faptul că băncile şi-au luat măsuri de precauţie şi s-au asigurat împotriva acestui risc încheind contracte de asigurare pentru risc valutar.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top