• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Creditele în CHF, în atenția FMI

  11:11 am, 27 martie 2015 • de 3 Comentarii

  guillermo-tolosaReprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) în România au avut o întâlnire cu o delegație a Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), condusă de președintele acesteia, Alin Iacob, pentru a discuta despre situația persoanelor cu credite în franci elvețieni, despre clauzele abuzive din contractele bancare și despre legea falimentului personal. Este a doua discuție a asociației cu reprezentanții FMI, prima desfășurându-se în 2013.

  Președintele AURSF, Alin Iacob, le-a transmis reprezentanților FMI că debitorii sunt de acord cu legea falimentului personal, însă consideră că nu este corect ca, în cazul persoanelor fizice, să fie pusă o limită minimă de recuperare a creanţelor de 40%, limită ce nu există în cazul falimentului companiilor.

  „Ne-am întâlnit cu domnul Guillermo Tolosa (n.r. reprezentantul FMI în România) şi cu încă un reprezentant al Fondului Monetar Internaţional şi le-am explicat poziţia noastră în legătură cu situaţia creditelor în franci elveţieni, a clauzelor abuzive şi a falimentului personal. A fost o întâlnire extrem de plăcută, care a durat aproximativ o oră şi jumătate – mai mult o informare, absolut non-conflictuală. Reprezentanţii FMI au abilitatea să asculte, să nu întrerupă şi să solicite clarificări acolo unde nu înţeleg”, a precizat Iacob.

  În opinia președintelui AURSF, cursul francului elveţian, care este la valori aproape duble față de momentul contractării împrumuturilor, rămâne o problemă și, în consecință, debitorii în CHF îşi continuă acţiunile demarate.

  Cea mai importantă acțiune ar putea să fie o întâlnire cu reprezentanții tuturor băncilor cu credite în franci elvețieni, pentru care AURSF și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au transmis invitații băncilor. În grupul pentru negocierile colective s-au înscris aproximativ 6.000 de persoane – câte 1000 de clienţi ai Bancpost și Volksbank, circa 900 de împrumutați la OTP Bank, 800 de debitori ai Raiffeisen Bank, câte 500 de clienţi ai Piraeus Bank și Banca Românească şi aproximativ 400 de clienţi de la Credit Europe Bank.

  Debitorii în CHF solicită reducerea sau eliminarea unor comisioane, reducerea marjelor fixe sau conversia în lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb negociat cu banca. Alin Iacob a declarat, despre acest demers, că este o mână întinsă băncilor pentru a găsi soluţii pe termen lung în avantajul ambelor părţi.

  Deocamdată, doar două bănci – Volksbank şi Raiffeisen Bank – și-au anunțat disponibilitatea de a participa la negocieri.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Creditele în CHF, în atenția FMI

  1. Imprumutata in CHF spune:

   Oamenii de acolo nu ne reprezinta pe toti si eu nu sunt de acord si nu subscriu acestei initiative, deci sa faceti bine si sa o aplicati celor ce au semnat ca adera la grup, clar? Nu vorbiti in numele meu fara acordul meu!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top