• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • tsipras-relaxatGrecia a respins, luni, un raport al Financial Times potrivit căruia ar fi pe cale să intre în incapacitate de plată dacă nu ajunge la un acord cu creditorii internaționali până la sfârșitul lunii. Oficiali de la Atena au precizat că discuțiile se îndreaptă rapid către o soluție, transmite Reuters.

  Grecia beneficiază de un acord de ajutor financiar de 240 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene (UE), Băncii Centrale Europene (BCE) și Fondului Monetar Internațional (FMI), însă nu a mai primit bani din august anul trecut. Troica de creditori a condiționat acordarea unei noi tranșe din suma menționată de prezentarea unui plan credibil de măsuri fiscale și economice.

  Financial Times a scris, citând surse apropiate problemei, că Atena ar putea să nu plătească FMI ratele în valoare totală de 2,5 milioane de euro, scadente în mai și iunie, dacă nu ajunge la un acord cu creditorii.

  „Grecia nu se pregătește pentru nicio încetare de plăți, și nici creditorii ei. Negocierile merg rapid spre o soluție avantajoasă pentru ambele părți”, a declarat premierul grec Alexis Tsipras. „Ceea ce pare să deranjeze este faptul că Grecia este hotărâtă să renunțe la politicile de austeritate”, a mai declarat șeful guvernului elen.

  Raportul FT mai arăta că, în timp foarte scurt, este de așteptat ca încetarea de plăți din partea Greciei să ducă la suspendarea ajutorului de urgență pentru menținerea lichidității acordat de BCE băncilor elene, ceea ce ar duce la închiderea băncilor din Grecia, control al statului asupra capitalurilor și la o gravă instabilitate financiară. Dar, atrăgea atenția publicația, intrarea în incapacitate de plată ar putea fi folosită de Atena și ca argument de negociere pentru a obține condiții cât mai blânde din partea creditorilor.

  Un oficial de la Bruxelles a declarat însă că avem de-a face mai degrabă cu neînțelegeri în interiorul executivului elen decât cu o tactică de negociere asumată. Marțea trecută, Grecia a primit un ultimatum de șase zile lucrătoare pentru a-și prezenta planul de reforme economice și financiare revizuit, după ce formele sale anterioare au fost considerate neconvingătoare.

  Premierul Tsipras a declarat că data de 24 aprilie nu va fi sfârșitul lumii, însă un oficial european a arătat că executivul de la Atena nu se grăbește deloc să implementeze reformele necesare pentru a nu ajunge la încetare de plăți.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to Creditorii, îngrijorați. Tsipras, relaxat

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top