• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • salavdDatornicii la bănci ajunși în situația de executare silită primesc o veste bună: cheltuielile judiciare (taxe judiciare de timbru și cauțiune) pot să fie reduse sau chiar anulate dacă cei care fac contestație pot să dovedească faptul că veniturile foarte mici raportate la valoarea cheltuielilor cu procesul le-ar îngrădi liberul acces la justiție.

  O sentință a Judecătoriei Făgăraș, postată pe pagina de Facebook a avocatului Adrian Cuculis, arată felul în care datornicii ajunși la executare silită pot să solicite instanței reducerea cheltuielilor judiciare. Este vorba despre o contestație la executare depusă de o familie cu venituri foarte mici.

  Cei doi aveau de achitat o cauțiune în valoare de 10% din valoarea creanței contestate (în speță aproape 6.000 de lei), taxă judiciară de timbru pentru contestația la executare de 1.000 lei și încă 50 de lei pentru suspendarea provizorie.

  Cei doi soți au solicitat instanței scutirea de la plata acestor cheltuieli judiciare sau reducerea lor pe baza unor acte normative ce reglementează ajutorul public în materie civilă. Este vorba despre OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru și de OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, aprobată cu modificări prin Legea 193/2008.

  Familia în cauză a mai depus la dosar acte din care să rezulte că, după poprirea sumelor în urma executării silite, veniturile lor nu le permit să susțină cheltuielile cu procesul de contestare la executare. Este vorba despre adeverințe de venit, adeverințe de la ANAF din care să rezulte dacă cel în cauză are sau nu alte venituri impozabile și cunatumul acestora, acte care să dovedească nivelul cheltuielilor cu energia și întreținerea locuinței.

  Potrivit legii, pot să beneficieze de ajutor public judiciar acele persoane care realizează, în cele două luni anterioare depunerii cererii, un venit pe membru de familie de sub 300 de lei, caz în care cheltuielile sunt suportate integral de stat, sau persoanele cu venituri sub 600 de lei pe membru de familie, caz în care cheltuielile sunt diminuate cu 50%.

  Mai există o condiție, aceea ca solicitantul să nu mai fi beneficiat de astfel de ajutor în ultimul an.

  Pe baza actelor normative enumerate mai sus și din analiza situației financiare a celor doi soți, instanța a decis, în cazul lor, înjumătățirea taxei de timbru și a cauțiunii.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top