• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • volksbankFelul în care Volksbank abordează problema creditelor declarate scadente anticipat a provocat în ultima perioadă mari nemulțumiri în rândul clienților ajunși într-o asemenea situație, mai ales în condițiile în care o mare parte a creditelor au fost vândute către un grup de firme de recuperare a creanțelor. PaginadeBanci.ro a reușit să afle în cele din urmă cum stau lucrurile cu controversatul angajament de plată pe care l-au semnat o parte a clienților.

  Deși la început declarau că evitarea executării silite se face în mod diferit de la caz la caz, în funcție de particularitățile clienților, reprezentanții Volksbank au admis în cele din urmă că există o procedură standard pe care o urmează în astfel de situații și au explicat și în ce constă aceasta.

  ” Negocierea unei sume minime de achitat de catre clienti (de regula 10% din creanta totala datorata) si semnarea unui angajament de plata cu rate lunare, este urmata de suspendarea de catre Banca a procedurii de executare silita pe o perioada determinata. Astfel, pe perioada de timp cat angajamentul de plata este in vigoare si respectat, executarea silita este evitata”, ne-au declarat reprezentantii Volksbank.

  Ce se întâmplă mai departe? ”In paralel Banca incearca identificarea unor solutii amiabile de recuperare (refinantare/restructurare/reesalonare), in functie de situatia concreta a clientului la acel moment. Trebuie mentionat ca procesul de evaluare a incadrarii imprumutatilor in conditiile de restructurare/reesalonare este unul complex, menit sa ofere bancii o imagine clara asupra posibilitatilor reale de rambursare a creditelor, in vederea limitarii riscului de credit”.

  Plătești banii, dar nu ai nicio garanție

  Partea cea mai importantă de-abia aici urmează. Banca nu își asumă în niciun fel faptul că după perioada angajamentului de plată (care, din câte se pare, durează șase luni) se va întâmpla altceva decât reluarea executării silite. Decizia de aprobare sau respingere a cererii de restructurare a creditului se ia la nivelul unui comitet ”intrunit in vederea analizarii oportunitatii solutiei in functie de elementele concrete ale fiecarui dosar”. Cu alte cuvinte, nu ține cont de vreo grilă sau un scoring, ci de judecata unor oameni.

  Potrivit reprezentanților Volksbank, cele mai des întâlnite cazuri în care banca nu a mai repus creditul pe graficul de rambursare au fost nerespectarea angajamentului de plată, executarea silită de către alți creditori și faptul că, în urma analizei financiare, s-a constatat că împrumutații nu dispuneau de venituri necesare în vederea rambursării împrumutului. În ceea ce privește ultima variantă, e și de așteptat ca un client ale cărui rate au crescut cu 75-100% față de data contractării creditului să nu mai aibă venituri cu care să se încadreze la aceeași sumă.

  Ce se întâmplă dacă, după ce au plătit 10% din credit și șase rate lunare, clienții nu obțin restructurarea sau refinanțarea creditului? Aici răspunsul e mai vag. ”Negocierea si semnarea de catre client a unui angajament de plata urmate de suspendarea procedurii de executare silita ofera acestuia posibilitatea ca pe perioada cat respecta graficul negociat sa identifice si sa propuna Bancii si alte variante de rambursare amiabila (refinantarea expunerii ramase fiind una dintre aceste variante, dar nu unica)”, explică reprezentanții băncii.

  De ce mai sunt lăsați, în acest caz, clienții să dea atâția bani fără să știe ce se va întâmpla în final? ”Avand in vedere ca aprobarea refinantarii creditului depinde in mare masura de ce se intampla in perioada de timp cat angajamentul de plata este in vigoare (daca se respecta conditiile angajamentului, daca situatia financiara a clientului sufera modificari etc), este foarte greu sa evaluezi inainte perspectivele rambursarii imprumutului. Sunt 6 luni in care situatia clientului se poate schimba, atat in bine, cat si rau. Clientul poate intruni criteriile de eligibilitate pentru refinantare in momentul semnarii angajamentului de plata, iar ulterior sa nu le mai indeplineasca sau alti creditori sa inceapa demersuri de executare silita impotriva sa. De aceea, clientii sunt informati ca angajamentul de plata are drept efect suspendarea provizorie a executarii”, este răspunsul Volksbank.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top