• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Laszlo DiosiNe-am obișnuit deja cu încercările de manipulare, unele reușite, altele mai degrabă amuzante, ale partidelor politice. Nu ne-am fi așteptat, totuși, să vedem că metodele inventate de urmașii Partidului Comunist sunt aplicate de organizații precum băncile.

  Așa cum îi vedem pe politrucii de linia a doua, la dezbaterile televizate, consultându-și cu înfrigurare telefonul mobil sau tableta pentru a rămâne fix pe mesajul oficial al partidului, am început să îi vedem și pe șefii băncilor sincronizându-și mesajele, chiar dacă în multe cazuri acestea sunt mai degrabă ridicole.

  Dezastrul, foametea, înapoierea pe care le-ar provoca eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit sau conversia acestora la cursul istoric au fost explicate de fiecare președinte de bancă în parte, cu sprijinul neprecupețit al Băncii Naționale, sincronizarea între cei care au apărut în public fiind de invidiat pentru orice partid politic.

  Oracolul de la Budapesta

  Aparatul de propagandă nu se rezumă însă la bănci, iar asta s-a văzut recent, după o declarație făcută de președintele OTP, Laszlo Diosi. Bulgărele de zăpadă lansat de acesta a fost preluat, mărit și a devenit o mini-avalanșă în mare parte a presei.

  Diosi a declarat în urmă cu aproape o săptămână că ar fi bine ca împrumutații în franci elvețieni să își păstreze creditele în această monedă, deoarece ea se va deprecia în fața euro și, implicit, și în fața leului, într-un interval de fix doi ani. Mai departe, nu a fost nevoie decât de timp.

  O duzină de ziare și site-uri au preluat imediat știrea, ambalată în așa fel încât să pară un sfat bine intenționat, poate chiar un ”inside info”, de la cineva care știe mai mult decât prostimea.” Laszlo Diosi, șeful OTP Bank, recomandă celor cu credite în franci elvețieni să nu le schimbe în lei, întrucât cursul va deveni mai avantajos peste doi ani”, suna titlul de pe câteva site-uri, multiplicat aproape în aceeași formă peste tot.

  Nicăieri nu au apărut semne de întrebare în legătură cu previziunile șefului OTP, nu a fost întrebat vreun analist specializat în piața valutară dacă e realistă o astfel de posibilitate, nu au fost căutate previziuni anterioare care să fi avut sau nu succes.

  ”Mai aveți răbdare doi ani”

  Dacă ar fi fost căutate astfel de precedente, ar fi fost găsite ușor în anii 2010 și 2011. În noiembrie 2010, OTP îi felicita pe clienții cu credite în franci, care ar fi plătit mai puțin decât cei cu credite în euro de la începutul crizei și până atunci. După mai puțin de un an, francul atingea maximul istoric față de leu, depășind nivelul de 4 lei pe unitate.

  În iunie 2011, Diosi avea o declarație asemănătoare celei de acum cîteva zile. El spunea că deprecierea leului e trecătoare, și că ar considera un semnal de alarmă când cursul ajunge la 1,1 franci pe euro. Cursul era în acel moment 1,19 franci pe euro, iar francul elvețian ajuns în toamna aceluiași an la paritate cu euro. Ulterior, a revenit la 1,20 franci pentru un euro, după intervenția în forță a Băncii Naționale a Elveției, fără să mai crească în mod semnificativ până în prezent.

  Profitând de comoditatea unei părți a presei și de interesul alteia, sistemul bancar a promovat încă o ”șopârlă” care i-ar putea influența pe unii clienți să renunțe la procese. Punctul culminant a fost atins, unde altundeva decât la o Antenă. Antena 1 mai exact, care a umflat declarația lui Diosi până aproape de explozie. ”Mai aveți răbdare doi ani. Experții financiari consideră că francul va reveni în doi ani la nivelul dinaintea crizei”, ne anunță zâmbitoare o prezentatoare de la Observator. Numai că ”experții financiari” sunt unul singur, și acela cu interese divergente față de cele ale clienților, și nici măcar el nu a zis nimic de nivelul dinaintea crizei, ci doar de o creștere cu 10-20% a cursului francului față de euro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Cum s-a transformat ”șopârla” unui bancher în dinozaur în toată regula

  1. crorkz linkz spune:

   B3Tksa Hello. Great job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

  2. 854249 769821I love the look of your website. I recently built mine and I was looking for some design ideas and you gave me a few. May I ask you whether you developed the website by youself? 239618

  3. I have really learned new things from the blog post. One other thing I have seen is that usually, FSBO sellers are going to reject a person. Remember, they might prefer to not ever use your expert services. But if a person maintain a comfortable, professional relationship, offering support and being in contact for about four to five weeks, you will usually be capable of win a discussion. From there, a listing follows. Cheers

  4. Marie Odette spune:

   610566 602986Significant other, this superb site is fabolous, i merely adore it 766486

  5. Cool, there is certainly really some excellent details on here, the majority of my followers will possibly find this related, will start to send a backlink, cheers.

  6. 13729 48532Beneficial information and superb style you got here! I want to thank you for sharing your tips and putting the time into the stuff you publish! Excellent function! 864171

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top