• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • prima-casa-4Modificarea apartamentului, solicitarea unui vraf de acte, adresa exactă a titularului creanţei, procese în instanţă, excepţii de neconstituţionalitate. Acestea sunt principalele chichiţe cu care băncile pot bloca sau întârzia procedurile atunci când românii care au probleme în a-şi rambursa creditele vor să predea casa pentru a scăpa de datorii.

  O primă problemă o constituie starea apartamentului. De exemplu, Credit Europe Bank a cerut să inspecteze apartamentul în cazul unei notificări de dare în plată. Pentru ca darea în plată să poată fi dusă până la capăt este important ca apartamentul să nu fie modificat, iar structura acestuia să fie exact ca în cartea funciară.

  Există şi cazuri în care oamenii preferă să îşi ia diverse instalaţii sau alte obiecte care au adus îmbunătăţiri, însă avocata Alexandra Burada susţine că, dacă apartamentul este devastat sau modificat, atunci este posibil ca banca să nu se prezinte la notar pentru a consemna darea în plată.

  În acest caz, clientul trebuie să se adreseze în justiţie pentru a i se recunoaşte darea în plată şi faptul că a scăpat de datorii. Astfel, este posibil ca procesul să treacă prin mai multe instanţe şi să dureze, astfel, mai mulţi ani.

  Vraful de acte

  O altă problemă vizează situaţia în care banca solicită un vraf de acte. Astfel, se solicită clientului ca înainte de termenul de întâlnire la notar să trimită mai multe documente, printre care extras de carte funciară, certificat fiscal privind datoriile imobilului sau adeverință de la asociația de proprietari din care să reiasă că nu are datorii la întreținere. Aceste acte nu sunt menționate în legea 77/2016 privind darea în plată.

  Avocatul Adrian Cuculis spune că nu vede necesară inspecţia, iar extrasul de carte funciară autentic îl va solicita notariatul, nu debitorul. În schimb, certificatul de informare nu este necesar, ci reprezintă doar o formă de tergiversare. Mai mult, este posibil ca banca să solicite aceste acte în termene foarte strânse, cum ar fi de două zile, ceea ce este practic imposibil de obţinut de către client.

  Excepţiile de neconstituţionalitate

  Excepţiile de neconstituţionalitate sunt legate de acelaşi proces de tărăgănare. Aproape toate băncile au anunţat public că vor ataca darea în plată în instanţă pentru a ridica excepţii de neconstituţionalitate. În cazul în care unele dintre acestea sunt admise, Parlamentul este obligat să modifice legea în 45 de zile de la publicarea motivării făcute de către Curtea Constituţională. Toate acestea necesită timp, iar în intervalul respectiv de timp nu s-ar putea face operaţiuni de dare în plată.

  Adresa recuperatorului

  O altă speţă o constituie cazul în care banca a externalizat creditul către vehicule investiţionale din state precum Olanda, Luxemburg sau Cipru. În acest caz, ar trebui notificată societatea la sediul ei din străinătate, caz în care o notificare realizată conform legislaţiei ar putea fi realizată într-o perioadă de circa un an, potrivit avocatei Alexandra Burada. Integral pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top