• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • prima-casa-4Legea dării în plată se va aplica începând de vineri, 13 mai, astfel încât debitorii care vor putea să înceapă procedurile pentru a da cheile băncii și a scăpa de datoria la bancă.

  Primul pas ar fi notificarea băncii de la care ai luat creditul, potrivit unui ghid publicat de jurnaliștii HotNews.ro, care au vorbit cu reprezentanții BRD.

  „Pasul intai: Notificarea bancii despre intentia de a da in plata. Costuri: Greu de estimat. In prezent se apropie de 4000 de lei dar ele ar putea fi modificate
  Mai intai, trebuie sa verificati daca va incadrati in categoriile celor care pot da in plata. Potrivit art. 4. din legea darii in plata trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
  1. Suma împrumutata sa nu depăşeasca echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către BNR în ziua încheierii contractului de credit;

  2. creditul a fost contractat cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

  3.să nu fiti condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care doriti sa dati in plata

  Dupa ce ati verificat incadrarea in situatiile de mai sus, puteti trece la notificarea bancii. Notificarea se face prin intermediul unui avocat, unui executor sau a unui notar. Notificarea suspenda efectele contractului de credit, prin urmare debitorii nu mai sunt obligati la plata ratelor.

  Unde se trimite notificarea? Potrivit avocatului Piperea, citat de Profit.ro, notificarea trebuie trimisă la sediul central al băncii, dar e bine ca o copie a actelor să ajungă și la sucursala unde e înscris creditul. Notificarea trebuie să includă un interval orar și două zile diferite în care reprezentatul bancii să vina la notarul public propus – nu mai puțin de 30 de zile – pentru a semna actul translativ de proprietate, care „inchide” contractul de credit.
  Banca are posibilitatea imediat dupa notificare, sa conteste aceasta decizie de dare in plata.

  Pasul al doilea: Astepti 30 de zile sa vezi daca banca va contesta. Daca nu contesta, se semneaza actul translativ de proprietate si gata. Daca nu….

  O va face? Mai mult ca sigur. „Aceasta lege a fost in centrul unei dezbateri fara precedent in ultimii ani. S-au exprimat in privinta ei clientii, bancile si asociatiile de breasla, societatea civila, institutii internationale importante, institutia prezidentiala, la fel au facut-o si trei dintre cele patru puteri intr-o democratie : executivul, legislativul si mass-media, de multe ori cu pozitii divergente. Singura putere care nu s-a pronuntat, si este important sa o faca, este puterea judecatoreasca. In lege au ramas nenumarate aspecte care trebuie lamurite. Este retroactiva? Ingradeste dreptul de proprietate asupra banilor? Intervine in relatiile contractuale intre parti ? Iata cel putin trei intrebari in privinta carora puterea judecatoreasca ar trebui sa se pronunte”, au explicat pentru HotNews.ro reprezentantii BRD”, potrivit articolului.

  Continuă pe HotNews.ro.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top