• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • PFA taxeMinisterul Finanţelor a explicat luni cum se calculează impozitul pe care îl au de plătit datornicii care dau casa băncii pentru a scăpa de plata ratelor, în urma confuziei create vineri, în prima zi de aplicare a legii. Astfel, datornicii nu sunt scutiţi de plata impozitului, acesta urmând să se aplice la valoarea la care se face darea în plată.

  Formula de calcul

  „Impozitul se va aplica la valoarea la care se face darea în plată. Darea în plată este, de fapt, o vânzare şi o compensare, conform Codului Civil. Nu mai primeşti preţul tu vânzător, ci ţi se şterge o datorie“, a explicat, pentru „Adevărul“, Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

  De exemplu, dacă o persoană care îşi dă casa în plată mai are de achitat în prezent băncii suma de 35.000 de euro (adică aproximativ 157.150 de lei), acesta va plăti un impozit de 2%, respectiv 3.143 de lei. Un alt exemplu, dacă un debitor mai are de plătit băncii 65.000 de euro (291.200 de lei) şi optează pentru darea în plată, va avea de achitat un impozit de 4.912 lei (4.000 de lei reprezentând 2% aplicat sumei de 200.000 de lei şi 912 lei – 1% aplicat diferenţei de 91.200 de lei care depăşeşte pragul de 200.000 de lei).

  Dacă notificarea şi transferul de proprietate se fac prin notar, impozitul va fi plătit notarului, care îl va vira Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În cazul celor aflaţi deja în executare silită, transferul de proprietate se face prin intermediul unui executor judecătoresc, iar obligaţia de a plăti impozitul revine debitorului, care are la dispoziţie 30 de zile de la transferul proprietăţii. Integral pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top