• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • 6-danescuflorinDupă ce, în urmă cu o săptămână, statul le-a făcut un cadou de milioane, interzicând, practic, tranzacțiile cu bani lichizi și obligându-i pe români să plătească băncilor comisioane semnificative, bancherii se declară nemulțumiți de plafonarea comisioanelor bancare, decisăla nivel european.

  Florin Dănescu, preşedinte executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), consideră că „plafonarea (comisioanelor bancare – n. red.) duce la o inhibare în dezvoltarea acestui produs (carduri – n. red.)”, cu referire la limitrea comisioanelor interbancare pentru tranzacțiile cu carduri la 0,2% pentru cele de debit și 0,3% pentru cele de credit. „Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem măcar să nu mai adăugăm costuri noi la această abordare europeană”, a mai spus Dănescu, citat de Mediafax.

  Directorul executiv al ARB a mai apreciat că legea plafonării comisioanelor interbancare prinde România într-o situaţie nu tocmai fericită, și a precizat că ar trebui comparate volumele de tranzacţionare, care în România sunt mult mai mici decât în alte state europene.

  „Trebuie să ştim şi din perspectivă economică ce se întâmplă. Volumele nu sunt aşa mari ca în alte ţări, s-ar putea să ne grăbim noi prea mult, lucru care ar putea impacta nefericit jucătorii din domeniu”, a spus Dănescu.

  Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, i-a replicat arătând că situaţia putea fi mult mai rea, având în vedere că alternativa dată autorităţilor de Comisia Europeană fiind de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.

  „Plafonarea comisioanelor, de care ne-am ocupat, este o preocupare care vine de la retaileri, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale băncilor. Băncile estimează 70 milioane euro pierderi din veniturile generate de operaţiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Gândiţi-vă că putea să fie şi mai rău: în România am fost întrebaţi de CE dacă vrem să rezolvăm prin legislaţie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Dacă am fi decis să abordăm printr-o investigaţie pentru încălcare, era cu amendă de 4% din activele bancare. Era mai bine aşa faţă de cele 70 milioane euro?”, l-a întrebat Chiriţoiu pe Dănescu.

  Președintele Consiliului Concurenței a anunţat că legea plafonării comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri a fost aprobată de plenul Parlamentului şi urmează să fie transmisă preşedintelui pentru promulgare. Chirițoiu și-a exprimat speranța că, după publicarea legii în Monitorul Oficial, vor fi aprobate şi normele de aplicare, astfel încât la anul – când prevederile intră în vigoare la nivel european – legislaţia să poată fi aplicată.

  Parlamentul European a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de regulament propus de CE privind plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzacţiile cu carduri, măsură estimată să genereze economii anuale de aproape 6 miliarde de euro pentru comercianţi şi de 730 milioane de euro pentru consumatori. Regulamentul mai trebuie să primească aprobarea formală a Consiliului UE.

  Documentul stipulează plafonarea comisioanelor încasate de bănci la procesarea tranzacţiilor cu carduri la 0,2% din valoarea tranzacţiei pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, atât pentru tranzacţiile transfrontaliere, cât şi pentru operaţiunile naţionale. În România, odată cu aceste plafonări bancherii au primit și un cadou de la stat, prin limitarea încasărilor şi plăţilor zilnice în numerar efectuate de operatorii economici către sau de la persoane fizice, la 5.000 lei/persoană, respectiv 10.000 lei/persoană.

  Proiectul de lege i-a nemulțumit pe procesatorii de carduri. Reprezentanţii MasterCard şi Visa susțin că vor exista efectelor negative din cauza reducerii comisioanelor interbancare. De cealaltă parte, marii retaileri cer aplicarea imediată a reducerilor de comisioane, considerând că piaţa cardurilor ar fi profitabilă pentru bănci şi în absenţa comisioanelor.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Dănescu (ARB), nemulțumit de cât câștigă băncile din carduri

  1. […] Chirițoiu a avut un avertisment și pentru Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), care […]

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top