• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • klaus iohannisPreședintele României, Klaus Iohannis, nu a dorit să se întâlnească cu reprezentanții românilor cu credite bancare în franci elvețieni (CHF), deși i s-a solicitat acest lucru, reiese dintr-un răspuns al consilierului prezidențial pentru probleme cetățenești, făcut public de unul dintre liderii organizației de debitori.

  În răspunsul transmis de Gabriel Cristian-Piscociu, consilier de stat la Compartimentul pentru Probleme cetățenești, audiențe și petiții, nu se răspunde, propriu-zis cererii de audiență, ci doar li se comunică românilor cu credite în CHF că problema se află „în atentia Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților”.

  Mai mult, în loc de întâlnirea cerută, reprezentanții debitorilor în franci sunt sfătuiți să se adreseze comisiei de specialitate din Parlament.

  Ce au cerut reprezentanții datornicilor în CHF?

  În cererea de audiență trimisă președinției, Grupul Clienților cu Credite în CHF îi cerea președintelui Klaus Iohannis să-i primească în audiență, pentru a-i expune poziția debitorilor bancari în vederea unei corecte informări a șefului statului, întrucât anterior guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, avusese o întrevedere cu președintele pe aceeași subiect.

  „Poziția publică adoptată de Banca Națională a României ne dă motive să interpretăm drept părtinitoare atitudinea instituției față de bănci, în defavoarea consumatorilor, având în vedere și responsabilitatea pe care instituția o are față de situația gravă în care titularii creditelor se găsesc și luând în calcul intervențiile (în fapt) întârziate ale acestei instituții față de băncile comerciale pentru a reglementa/limita creditarea iresponsabilă.

  Prin prezenta, vă adresăm respectuos rugămintea ca, în calitate de reprzentant al tuturor românilor, să ne acordați posibilitatea de a vă expune și punctul de vedere al consumatorilor, în cadrul unei întrevederi, după ce, în prealabil, domnul Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale, a avut ocazia să vă prezinte perspectiva instituției pe care o conduce și, cel mai probabil, punctul de vedere al băncilor comerciale”, scriau atunci reprezentanții debitorilor.

  Scrisoarea Grupului Clienților cu Credite în CHF detalia problema acestor împrumuturi și felul în care s-a ajuns, prin creșterea de curs determinată de acțiunile băncii centrale din Elveția, la rate imposibil de plătit pentru cei mai mulți. Președintele era informat că, după estimarea BNR, sunt cel puțin 75.000 de debitori în CHF, dar că numărul acestora ar putea să fie mult mai mare, având în vedere că unele bănci, precum OTP, au vândut aceste active peste hotare.

  Semnatarii scrisorii mai arătau că doar grupul pe care îl reprezintă are peste 22.000 de membri și că este vorba despre o situație de forță majoră.

  Unul dintre semnatarii scrisorii, Cătălin Voivozeanu, a comentat, pe Facebook, refuzul prezidențial astfel:

  „Credeți că este normal? Mugur Isărescu i-a prezentat Președintelui României punctul de vedere, asta am vrut și noi dar eram probabil prea puțini (câteva sute de mii – titulari de contracte împreună cu familia) și lipsiți de importanță. Când judeci ceva trebuie să cunoști ambele variante, altfel nu-ți poți forma o părere pertinent”.

  (Scrisoarea, în facsimil, la finalul articolului)

  Președintele tace. Ce răspunde consilierul

  Răspunsul dat de consilierul de stat la Compartimentul pentru Probleme cetățenești, audiențe și petiții, Gabriel Cristian-Piscociu, unuia dintre semnatarii scrisorii sună astfel:

  „Vă mulțumim pentru încrederea acordată cât și pentru faptul că ați ales să vă adresați Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.

  Problema sesizată de dumneavoastră precum și de alți cetățeni români aflați într-o situație similară este în prezent în atenția Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților, căreia vă recomandăm să vă adresați.”

  Ce se întâmplă la Camera Deputaților

  Comsia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a organizat, pe 21 ianuarie 2015, o audiere a „reprezentanților BNR, Asociatiei Române a Băncilor (ARB), Ministerului Finanțelor Publice (MFP), Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și reprezentanți ai asociațiilor pentru care subiectul prezintă interes”.

  La Cameră este în lucru un proiect de Lege de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori. Acest act normativ, inclus pe ordinea de zi a comisiei din 27 ianuarie, conține două completări la articolul 69 din ordonanța amintită:

  „Rambursarea totală sau parțială anticipată a creditelor și dobânzilor aferente creditelor utilizate se poate efectua în moneda în care s-a acordat creditul, în moneda de referință a creditului sau în lei, în funcție de opțiunea titularului creditului” (Art. 69 – completarea 1)

  „(1) În cazul rambursării în lei a creditelor acordate în altă monedă, respectiv în moneda de referință, acestea se vor recalcula la solicitatea titularului creditului.

  (2) La recalcularea în lei a creditului datorat se va ține cont de ratele de credit lunare achitate și de dobânda aferentă creditului utilizat.

  (3) Valoarea creditului de rambursat, prin recalcularea în lei, se determină prin înmulțirea soldului creditului cu cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, al monedei în care s-a acordat creditul sau moneda de referință a creditului, din luna în care s-a încheiat contractul de credit” (Art. 69 – completarea 2).

  În expunerea de motive se arăta că „în ciuda propunerilor înaintate de BNR către bănci, în general instituțiile de credit apelează la prea puține măsuri de redresare din paleta pe care o au la dispoziție, în condițiile în care consumatorul, prins în capcana crizei economice, este lipsit de opțiuni. Cele două măsuri la care apelează băncile sunt restructurarea/reeșalonarea creditelor și executarea silită a debitorilor”.

  Cel de al doilea proiect de lege, tot pentru modificarea ordonanței 50/2010, prevede obligația, pentru creditor (bănci comerciale sau IFN-uri) de a include în contracte dreptul clientului de a solicita convertirea creditului într-o mondă alternativă.

  Propunerea MFP

  Pe lângă aceste modificări legislative, care nu ar contribui foarte mult la ușurarea situației datornicilor în CHF a venit o propunere din partea Executivului, mai precis un proiect al Ministerului Finanțelor Publice. Proiectul prevedea, pe scurt, conversia creditului în lei la cursul actual și aplicarea unui discount de 15%, cu acordarea unor garanții din partea statului.

  Însă cum diavolul se ascunde în detalii, proiectul Finanțelor avea o mulțime de prevederi ce făceau accesul la această facilitate destul de dificil. Tipul de credit, sensul unor expresii precum „depreciere semnificativă”, valoarea totală a creditului, nivelul veniturilor pentru debitor – toate acestea sunt de natură să limiteze numărul beneficiarilor unui astfel de proiect. În plus, cum atrăgea atenția avocatul Gheorghe Piperea, nimic nu oferă certitudinea că băncile vor dori să aplice această lege, întrucât nu pot fi obligate să o facă.

  Oricum, propunerea MFP pare să fi căzut în uitare, după imensul scandal legat de arestarea preventivă a lui Darius Vâlcov, titularul portofoliului Finanțelor la momentul redactării propunerii legislative, dar mai ales după oferta, mult mai generoasă, a Băncii Transilvania, care a preluat operațiunile Volksbank în România.

  În aceste condiții, în care diferite proiecte de lege stau uitate prin sertare, în timp ce clienții cu credite în CHF au de plătit ratele la un curs dublu față de cel din momentul semnării contractelor, intervenția președintelui ar putea fi de ajutor măcar pentru urgentarea procesului legislativ.

  Precizăm că am încercat să obținem o motivare a refuzului președintelui de a se întâlni cu reprezentanți ai datornicilor în franci elvețieni, însă încercarea de a contacta telefonic biroul de presă al președinției, la numărul oferit pe websiteul instituției, a rămas fără rezultat până la momentul redactării materialului.

  cerere 1

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  cerere 2

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  9 Responses to De ce nu vrea Iohannis să-i asculte pe datornicii în CHF

  1. […] lor cu președintele. Sfat extrem de surprinzător, câtă vreme, la începutul anului, președintele Klaus Iohannis nu a dorit să se întâlnească cu reprezentanții românilor cu credi…, deși i s-a solicitat acest lucru, mulțumindu-se să transmită, prin intermediul consilierului […]

  2. Florin spune:

   Sper că a răspuns domnul consilier fără să-l întrebe pe d-l preşedinte deoarece iată ce scria domnul Klaus Iohannis în cartea sa „Pas cu pas”, citez:
   -„…îi propun societăţii româneşti proiectul unei economii liberale: o economie centrată pe individ”
   -„consider că statul trebuie subordonat cetăţenilor,iar nu cetăţenii subordonaţi statului”
   -„politicienii şi organismele statului trebuie să lucreze în slujba cetăţenilor,pentru binele acestora”

  3. Andrei spune:

   Iohannis „presedintele” hotiilor bine facute.

  4. xxx spune:

   Oamenii astia nu au rusine!Si-au vazut sacii in car,restul a fost doar propaganda electorala,singura sansa e sa emigram cu totii intr-o tara civilizata!!!

  5. Gabriela spune:

   Ce pot eu sa inteleg decat ca pentru presedintele meu , eu si familia mea nu contam , eu si celelalte 75000 de familii nu contam.De ce domnule presedinte sunt mai valorosi romanii din afara decat noi>Poate pentru ca ei mai au bani si mai sunt oameni care mai pot fi jecmaniti.Noua ne-ati luat si speranta , ne luati si casele si viata.Cu ce am gresit ca am cotizat 10 ani sume frumoase la bugetul de stat si nu am niciun drept ,platesc un card medical la privat , sunt asigurata in sistemul de sanatate de stat si cand am o problema cu copilul ma duc si platesc cu banii jos analizele copilului pentru ca nu mai au buget . Cu ce sunt eu de vina ca am vrut o casa, o casa normala , nu vila, de ce v-am pus domnule Iohanis acolo, ca sa ne oferiti protectie, si nu numai impotriva talharilor de drept si protectia impotriva bancilor, cum ne protejati daca nici nu vreti sa stati de vorba cu reprezentantii a 1500 de oameni? RUSINE SA VA FIE!

   • unul din cei 75000 spune:

    Mulțumim domnule Johannis pentru Romania asta a lucrului bine făcut .Sunteți cam scump la vedere si in declaratii.Daca nu avti ce sa ne spuneți macar ascultatii pe TOTI cei ce au ceva de spus. Dreptatea nu se poate face ascultând doar o opinie.Chiar daca nu va interesează situația noastră ar „da” bine sa lăsați impresia ca va interesează de plătitorii de taxe,impozite si RATE ….care v-au votat si la care le-ați llăsat un gust amar mai devreme decât ar fi crezut.

   • Cristi spune:

    Excelent comentariu
    Sunt intrutotul de acord cu dumneavoastră

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top