• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • fr

  Banca Naţională a Elveţiei înregistrează o creştere a  depozitelor la vedere realizate de instituţiile financiare. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă  banca centrală a încercat să descurajeze avansul depozitelor prin ajustarea dobânzii la un nou minim istoric, după decizia de eliminare a pragului minim pentru cursul franc/ euro.

  Depozitele la vedere sunt fondurile care pot fi transferate imediat şi fără restricţii într-un alt cont sau care pot fi convertite în numerar.

  În 15 ianuarie, Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a şocat pieţele financiare după ce a eliminat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, stabilit în urmă cu trei ani, ceea ce a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar. Menţinerea acestui prag ar fi costat instituţia 100 miliarde de franci elveţieni (110,84 miliarde de dolari) pe lună, a avertizat recent Fritz Zurbruegg, membru al Board-ului BNS. Acesta a apreciat că BNS ar putea lua în considerare stabilirea unui prag minim pentru un coş valutar alcătuit din euro şi dolar.

  În săptămâna 26-30 ianuarie, valoarea depozitelor la vedere constituite de băncile comerciale la BNS a urcat la 383,32 miliarde de franci elveţieni, după ce în săptămâna precedentă au ajuns la 365,48 miliarde de franci elveţieni – cel mai ridicat nivel din martie 2013, arată datele publicate luni de Banca Naţională a Elveţiei.

  BNS a încercat să descurajeze băncile să depoziteze fonduri în franci elveţieni, introducând din 22 ianuarie dobânzi negative de 0,25% pentru depozitele constituite de băncile comerciale la banca centrală.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top