• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????Aproape două treimi dintre depozitele românilor au scadențele mai mici de trei luni, în timp ce economiile pe termen lung reprezintă doar 5% din total. Și asta în condițiile în care românii se află pe primul loc în Europa Centrală și de este după importanța acordată ecenomisirii (84% față de o medie a zonei de 77%).

  O treime dintre depozite aveau scadența mai mică de o lună, la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR citate de zf.ro. De asemenea, economiile depuse cu scadenţa între o lună şi trei luni reprezentau 30% din total.

  Depozitele pe termen lung, cu maturitate mai mare de un an, aveau o pondere de doar 5%.

  În prezent, bancherii din România au început să promoveze produsele de economisire pe termen lung, iar unele bănci au renunțat la depozitele cu scadența la o lună, deși era foarte cerut de clienți.

  Dobânzile la depozite au scăzut foarte mult în ultima perioadă, pe fondul scăderii repetate a dobânzii de politică monetară. În prezent, băncile oferă dobânzi de 1,5-2% la depozite, însă rentabilitatea multor produse este scăzută de tot felul de taxe percepute de instituțiile de credit, de inflație și de impozite. Poate și din acest motiv, tendința românilor de a strânge banii „la ciorap” rămâne importantă, circa 40% dintre conaționali preferând să economisească în numerar.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top