• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Corp BankDeclarația șefului Direcției Supraveghere din Banca Națională, Nicolae Cinteză, legată de falimentul a patru bănci în ipoteza convertirii creditelor din valută în lei la cursul din data acordării lor, aruncă o umbră de incertitudine asupra solidității sistemului bancar, clamată de atâtea ori în ultimii ani de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

  Oficialul BNR pare să fi uitat de crizele de lichiditate și falimentele bancare din anii 90, unele dintre ele provocate chiar de zvonuri și declarații făcute doar pentru a nu tăcea din gură. Deponenții care își țin banii la bancă s-ar putea să nu fi uitat, și chiar dacă ar fi uitat, au un exemplu foarte recent privitor la ce-i poate face unei bănci panica, indusă în mod voluntar sau involuntar.

  Vecinii de la sud de Dunăre au avut chiar în această vară parte de o criză bancară, iar unii dintre ei ar putea rămâne definitiv fără banii depuși la bancă. Motivul nu a fost lipsa de solvabilitate a vreunei instituții financiare, ci zvonurile, care au provocat panică în rândul clienților.

  Prima bancă afectată în Bulgaria, în luna iunie, a fost Corporate Commercial Bank, a patra bancă din sistem după active, în momentul în care au apărut zvonuri că principalul deponent, parlamentarul Delyan Peevski, și-ar fi retras banii din bancă după un conflict cu acționarul majoritar al acesteia, Tsvetan Vassilev. Răspunsul celui din urmă a fost o campanie de răspândire de zvonuri prin SMS, email și Facebook împotriva First Investment Bank, banca unde se credea că și-ar fi mutat banii Peevski.

  Ulterior, ambele bănci au fost asaltate de clienți, aceștia încercând să își recupereze banii înainte de a fi prea târziu. Corporate Commercial Bank a rămas fără 20% din depozite în doar o săptămână, în cele din urmă prăbușindu-se și fiind trecută sub administrarea specială a statului. Pe de altă parte, clienții First Investment Bank, a treia bancă din sistem, au retras 400 milioane de euro într-o singură zi. În cele din urmă, aceasta a reușit să evite colapsul.

  Dacă la noi declarațiile privind falimentele bancare nu au provocat reacții dure, în Bulgaria s-a ajuns la șase arestări și la propuneri de modificare a Codului Penal, în așa fel încât răspândirea de informații false sau înșelătoare despre bănci sau alte instituții financiare să fie pedepsită cu închisoarea de la doi la cinci ani.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  5 Responses to Depozitele românilor, în pericol? Ce ar putea provoca declarațiile iresponsabile ale BNR

  1. Shayne Bolduc spune:

   I truly appreciate this article post.Really looking forward to read more. Will read on…

  2. I wanted to compose you one very small observation just to say thanks yet again for all the pretty advice you have discussed in this article. It’s strangely generous of you to make extensively what exactly most people could possibly have made available as an ebook to make some dough for their own end, especially considering the fact that you could possibly have done it in the event you considered necessary. These basics as well worked to be the good way to be sure that the rest have a similar interest really like my personal own to find out somewhat more with reference to this matter. I am sure there are millions of more pleasurable times ahead for those who examine your site.

  3. Very informative post. Looking more to something similar to this.

  4. Carson Patsy spune:

   Awsome info and straight away to the. I have no idea if this describes the best position must but can you everyone has any ideea where you’ll get some professional writers? Thanks a lot

  5. Couponrani spune:

   Surprise, that is a decent item of create which i’ve face at long an eternity. Accomplish definitely come to my personal article.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top