• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Franc elvetianBanca Națională a Elveției a anunțat cu puțin timp în urmă că a abandonat pragul de curs valutar de 1,2 franci elvețieni pentru un euro, pe care îl introdusese în anul 2011 în apărarea exportatorilor elvețieni. În urma anunțului, francul elvețian s-a apreciat brusc în fața euro, cursul valutar EUR/CHF ajungând de la 1,2 la doar 1,01, după ce a fost pentru scurt timp chiar și la 0,82 franci pentru un euro.

  Pragul de 1,20 de franci pentru un euro a fost apărat până acum de Elveția inclusiv prin intervenții directe în piața valutară. După ce cursul se îndepărtase până la mai mult de 1,25 franci pentru un euro, în ultimele luni a revenit în apropierea nivelului de 1,20, în condițiile în care euro a suferit și în fața dolarului pierderi importante. Este posibil ca, în aceste condiții, Banca Națională a Elveției să fi considerat că efortul de a apăra pragul respectiv este prea mare și presupune costuri pe care nu dorește să și le mai asume.

  În condițiile în care cursul euro-leu este în momentul de față la 4,49-4,50 lei pentru un euro, cel mai probabil și francul elvețian la fi cotat în jurul aceleiași valori astăzi la ora 13:00, atunci când Banca Națională va anunța cursul valutar oficial. Francul se vinde deja la casele de schimb ale băncilor cu aproape cinci lei, în timp ce la cumpărare este la 4,1 – 4,2 lei.

  Pentru clienții cu credite în franci elvețieni, un curs de circa 4,5 lei pentru un franc, echivalent cu o rată cu 20% mai mare a creditului, ar putea însemna imposibilitatea de a mai achita ratele. Cu atât mai mult cu cât, în actualul context din zona euro, e posibil ca francul să continue să se aprecieze.

  Ca o ironie a sorții, dacă mai poate fi vorba de așa ceva, președintele OTP Bank, Laszlo Diosi, își exersa în lunile trecute talentul de prezicător recomandându-le clienților să păstreze creditele în franci, pentru că moneda elvețiană va scădea în perioada următoare.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  One Response to DEZASTRU pentru împrumutații în CHF. Francul elvețian crește cu 20%, până la 4,5 lei

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top