• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • diaconuPreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Gelu Ștefan Diaconu, a trimis miercuri presei o scrisoare deschisă în care îl acuză pe președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, că nu înțelege fenomenele economice și mecanismele de administrare fiscală. Declarația vine în urma unei afirmații a lui Dumitru, potrivit căruia „supraperformanţa la venituri este explicată de rambursările anticipate de TVA”.

  Acesta nu este primul atac la adresa președintelui Consiliului Fiscal după reacțiile sale critice față de măsurile economice și fiscale ale Executivului. În urmă cu câteva zile, premierul Victor Ponta afirma că, de când „suntem noi la putere”, Consiliul Fiscal zice că nimic nu e bine.

  „Observ că, în corul celor care critică și analizează activitatea ANAF, pornind de la principiul că orice inițiativă sau rezultat al instituției sunt din start greșite, se alătură zilnic câte cineva. Dacă până acum, corul era format preponderent din persoane de la care poți avea cu greu pretenția că înțeleg ce înseamnă administrarea fiscală, fiind mânați de simple interese politicianiste, ieri am văzut că domnul Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, sugerează opiniei publice că rezultatele bune ale colectării pe primul trimestru sunt conjuncturale și că nu ar reflecta o îmbunătățire reală.

  Mă așteptam ca domnul Dumitru să aibă o mai bună înțelegere atât a fenomenului economic, cât și a mecanismelor de administrare fiscală, mai ales că ANAF i-a pus la dispoziție, în toate cazurile, datele solicitate. Am înțeles că dânsul consideră că ” supraperformanţa la venituri este explicată de rambursările anticipate de TVA”. În afara faptului că nu există noțiunea sau actul administrativ de rambursare anticipată, atât timp cât n-ai cum să rambursezi o sumă care nu a fost solicitată spre rambursare, mult mai surprinzător este raționamentul utilizat.

  Înainte de toate, i-aș sugera însă să-și reamintească faptul că atunci când am preluat ANAF am găsit declanșată procedura de infringement din cauza întârzierilor mari la rambursările de TVA. Faptul că am redus numărul deconturilor de TVA nesoluționate cu întârziere de peste 180 de zile, de la câteva mii la câteva zeci, capitalizând astfel mediul de afaceri, nu era bine nici atunci, pentru că nu colectam mult în plus, și văd că nu e bine nici acum când am colectat cu mult peste program.

  Astfel, încercând să minimalizeze efortul și rezultatele obținute, domnul Ionuț Dumitru apreciază că intrarea în normalitate, în ce privește rambursarea de TVA, începând cu decembrie 2014 când am adus la zi 90% dintre deconturi, este un lucru negativ pentru că, astfel, ne-am ușurat activitatea în primul trimestru. Altfel spus, dânsul este supărat că ANAF și-a plătit ”datoriile” în decembrie 2014, ca să înceapă anul 2015 fără nicio frână care să influențeze nivelul colectării. Și, pentru că nu ar mai fi de rambursat sume considerabile, asta înseamnă că rezultatele colectării sunt conjuncturale.

  Deconturile onorate la plată ”anticipat” în luna decembrie privesc, în cvasitotalitate, TVA de rambursat generată de activitatea economică din trimestrele III și IV a anului 2014. Prin urmare, ar fi fost mult mai corectă și riguroasă comparația între perioade similare (există, pe parte de venituri cât și de cheltuieli bugetare, o sezonalitate specifică), adică trimestrul I 2015 față de trimestrul I 2014, mai ales că între cele două perioade au existat și două măsuri de relaxare fiscală cu impact semnificativ (CAS și neimpozitarea profitului reinvestit).

  În al doilea rând, sugerând că îmbunătățirea colectării nu se datorează combaterii evaziunii fiscale, ci creșterii consumului, domnul Dumitru se situează iarăși în afara realității. Atât timp cât marii retaileri nu ne-au declarat creșteri semnificative de impozite, taxe și contribuții, și orice economist știe că acesta este punctul de reper real, al zonei complet fiscalizate, este foarte greu de înțeles cum poate consumul să genereze 4 miliarde de lei colectați în plus față de program și 4,6 miliarde lei în plus față de aceeași perioadă a anului trecut”, a afirmat Gelu Ștefan Diaconu, Președinte ANAF,

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top