• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Piperea SovaSite-ul bancherul.ro a prezentat un episod din lupta între bănci și clienți, avându-i ca protagoniști pe Gheorghe Piperea și Ana Diculescu Șova, mama fostului ministru PSD Dan Șova. Dincolo de tonul răutăcios al articolului și insultele la adresa lui Piperea, diferența categorică de abordare dintre cele două părți este de luat în seamă.

  În discuție s-a aflat dobanda variabilă practicată de bancă, a cărei formulă de calcul nu era cunscută de nimeni și nici măcar acum nu a putut fi explicată pe deplin. Posibil și pentru că, așa cum am mai scris, ea era stabilită de fapt în mod arbitrar, fără să existe în realitate o formulă clară.

  În mod oarecum surprinzător, apărarea băncii nu pornește de la ideea că de fapt acele clauze nu ar fi abuzive. Șova recunoaște caracterul abuziv al dobânzii variabile, însă consideră că nu trebuie avută în vedere legislația privind protecția consumatorilor, ci dreptul civil comun, aplicabil contractelor între două părți aflate în situație de egalitate, cum ar fi două firme sau două persoane fizice oarecare. O poziție similară cu cea a guvernatorului BNR Mugur Isărescu: ai semnat contractul, ți-l asumi.

  „Dacă semnezi la finalul contractului că l-ai înțeles, nu se poate admite o acțiune în justiție bazată pe dreptul consumatorului”, spune Ana Diculescu Șova, citată de bancherul.ro. Pe acest principiu, ar fi de ajuns ca orice firmă să pună la finalul contractului cu clienții un astfel de paragraf pentru a scăpa de grijile unui proces cu clienții.

  Șova: clienții vor să nu mai plătească deloc dobândă

  Răspunsul lui Piperea la cererea avocatei băncii a fost că între profesionist și consumator există trei tipuri de dezechilibre (juridice, economice și tehnice), prin urmare acesta pornește din start de la o poziție dezechilibrată în raport cu banca. Mai mult, contractele de credit trebuie aprobate în prealabil de BNR, prin urmare nici nu poate fi vorba de un contract negociat, iar faptul că există mai multe tipuri de credit disponibile nu înseamnă, de asemenea, negociere.

  Dincolo de ideea ”conștienței totale” a consumatorilor, îmbrățișată și de BNR, Ana Șova i-a acuzat pe clienți că vor de fapt să profite de pe urma băncii și să nu mai plătească deloc dobândă. Astfel, adevăratul scop al acestora ar fi să scape de plata dobânzii la credit, prin constatarea clauzei privind dobânda ca abuzivă. Potrivit avocatei, acest lucru ar fi imposibil, deoarece instanța nu ar putea interveni în prețul unui contract.

  În privința transparenței, reprezentanta băncilor a avut o explicație pe cât de simplă, pe atât de cinică: dacă ar fi întrebat, clienții ar fi aflat cum se stabilește dobânda, însă nimeni nu a avut această curiozitate.

  Ce cer clienții reprezentați de Gheorghe Piperea? Schimbarea modului de calcul al dobânzii, prin adăugarea la Euribor doar a marjei pe care banca o lua în calcul până acum, între 0 și 2%, și anularea unor comisioane pe care le consideră abuzive. Și în cazul comisioanelor, apărarea băncii este aceeași: ele fac parte din prețul contractului și nu pot fi modificate de instanță.

  În afara dezbaterii propriu-zise ar fi avut loc și momente mai spumoase, cum ar fi un citat al lui Piperea din Cicero, care făcea apel la instanțele de judecată să contrazică mitul popular potrivit căruia un om bogat putea face oricâte nelegiuiri fără a fi pedepsit.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  3 Responses to Dialog epic între Piperea și mama lui Dan Șova, la un proces pe clauze abuzive

  1. […] Dialog epic între Piperea și mama lui Dan Șova, la un proces pe clauze abuzive […]

  2. Margoi Mihai spune:

   PIPEREA E AVOCAT SI NU FACE STIINTA !
   SI NU ARE CONSTIINTA CI NUMAI SETE DE BANI!
   MM

   PS LA UNICREDIT TIRIAC ASA SE CALCULEAZA DOBIND EURIBOR PLUS O-2% DLE PIPEREA!??
   UN FARISEU ACEST GHEORGHE P.
   OARE CE-I INVATA PE STUDENTI SAU
   CE-A INVATAT LA SORBONNE..?
   CLAUZE ABUZIVE IN CONTRACT!?
   ADICA VEZI DOAMNE CLIENTII SUNT DOBITOCI, IDIOTI ,CRETINI SI BANCILE COMERCIALE SI BNR TILHARI

   • client wcr spune:

    Nea Margoi, esti cumva director de sucursala la WCR, esti galben, parca ai intrat in faliment, te temi de ceva…
    in loc sa fii bucuros ca poate aflam si noi magica formula a dobanzii interne si o spui si tu la clientii tai……Mai citeste si tu legislatia europeana vezi decizii CJUE, daca nu stii iti traduc sau legislatia nationala -vezi LEGEA 193 din 2000 .
    Nu te baga la comentat articole pe unde vezi, incerca pe PAPRIKA, ceva ciulama…..

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top