• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • BT & Volksbank_7.04.2015
  Tranzacţia anului poate deveni şi tranzacţia secolului prin elementele extrem de ciudate pe care le conţine.

  Este inversul tranzacţiilor obişnuite, Erste-BCR sau Societe Generale-BRD. Banca creată de români cumpără filiala străină. Mai mult, banca cu cele mai multe lichidităţi din piaţă cumpăra banca cu cele mai mari probleme.

  Achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania mai cuprinde şi alte detalii cel puţin curioase, derivate din situaţia încurcată a subsidiarei grupului austriac.

  De exemplu, care a fost preţul de achiziţie al băncii care ajunsese prin 2008 numărul doi pe piaţă după BCR extinderea exagerată periclitând însă chiar viitorul băncii.

  Filmul acţiunii

  Februarie 2012 – Grupul rus Sberbank anunţă cumpărarea a 100% din Volksbank International, pentru 505 milioane de euro, procesul începând în 2011. Doar Volksbank România este exclusă din ecuaţie din cauza pierderilor şi a litigiilor din instanţă cu care ruşii nu au vrut să se lege la cap. Altă variantă vehiculată a fost că BNR s-a opus intrării Sberbank în România.
  Sberbank a plătit deci 505 milioane de euro pentru 8 bănci în 9 ţări.
  Dealul prevedea ca Sberbank să capitalizeze VBI cu 2 miliarde iar Volksbanken, grupul austriac, să acorde un împrumut Sberbank de 500 de milioane de euro, cam cât suma de cumpărare.

  Decembrie 2014 – Banca Transilvania anunţă achiziţia Volksbank România, singura bucată din VBI rămasă nevândută.

  Aprilie 2015 – Se semnează actele în mod oficial, între Michael Mendel, partcipiant şi la vânzarea diviziei internaţionale către Sberbank şi Horia Ciorcilă, preşedinte al CA al Băncii Transilvania.

  Preţul tranzacţiei ar fi de 81 de milioane de euro, ceea ce ar fi rezonabil poate dar contractul mai prevede returnarea către Volksbank a 630 de milioane de euro, conform zf.ro, bani ce ar reprezenta linii de finanţare aparţinând Volksbank, cel mai probabil aici intrând şi costurile de conversie.

  Aceşti bani ar fi incluşi în celebra capitalizare(reală?) de un miliard de euro făcută de Volksbank pentru a vinde banca şi a realiza conversia dar din ce se vede, austriecii îşi iau cel puţin o parte din bani înapoi. Pe de altă parte suma poate reprezenta echivalentul provizioanelor făcute de Volksbank, provizioane care vor rămâne în contul BT.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top