• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Instanta dosar proces executareTot mai mulți avocați ai clienților cu credite în franci elvețieni (CHF) sau alte valute se plâng că procesele colective sunt „sparte” de instanțe în mai multe procese individuale, iar datornicii spun că nu-și permit procese individuale, întrucât acestea sunt costisitoare. Un ultim caz de acest gen este prezentat de avocatul Adrian Cuculis: în procesul dintre un grup de 20 de persoane și Banca Românească pe tema înghețării cursului, instituția de credit a invocat excepția disjungerii, ceea ce ar însemna divizarea dosarului în 20 de dosare separate.

  „După cum mă așteptam, și aici a fost invocată, o numesc ei, „excepția disjungerii”, care în realitate este o cerere și nu o excepție. Banca Românească motivează că ar trebui să fie făcute 20 de dosare separate pentru o „mai bună administrare a Justiției”. Mai buna administrare a Justiției nu presupune redactarea unor încheieri de disjungere și formare de 20 de dosare, repartizarea lor și fixarea altor termene de judecată peste alte luni de zile, ci presupune celeritatea judecării cererilor pendinte în raport de dispozițiile legale. Astfel, invariabil trebuie să ne raportăm de fiecare dată la dispozițiile art. 59 Cod Procedură Civilă (CPC) și să determinăm astfel dacă părțile au o strânsa legătura între ele sau nu”, opinează avocatul.

  „Având în vedere modul în care a fost redactată cererea de întâmpinare, Banca Românească încearcă să sublinieze de fapt că ar fi vorba de mai multe pretenții, când în esență singura pretenție concretă este de constatare ca abuzivă a clauzei referitoare la curs și astfel, prin operarea nulității absolute, clauza ar trebui «moderată», deci înlocuită cu o clauză care să facă posibilă continuarea în condiții de legalitate a contractului”, mai scrie Adrian Cuculis.

  cuculis adrian„În condițiile în care în toate contractele de credit se regăsește același tip de clauză (…) se deduce faptul că nu are relevanță legea în baza căreia a fost semnată convenția inițială de credit, dacă discutăm despre legea 190/1999 sau lexi conexe, fiindcă nu s-au reclamant clauze de tip administrare sau acordare, ci clauze care vizeaza global toate contractele de credit în monedă străină, cu specific pe cursul valutar”, argumentează avocatul.

  Adrian Cuculis consideră că „legătura strânsa” între contracte este dată de existența aceluiași debitor și de faptul că riscul valutar nu a fost reglementat în niciunul dintre contractele de credit în monedă străină. „În raport de dispozițiile art. 100 CPC, precizăm că acest articol reprezintă evident excepția prin sintagma găsita de leguitor «și neaflate într-o strânsă legătură», însă odata dovedită strânsa legătură observăm că regula este ca litigiile, așa cum le denumește art. 100, trebuie judecate într-o singură acțiune”, încheie avocatul Cuculis, care speră că va convinge instanța să păstreze un singur dosar.

  În urmă cu două luni, un alt foarte cunoscut apărător al clienților bancari se plângea tot de spargerea proceselor. „Procesele colective sunt grele (…) dar soluţiile sunt aceleaşi pentru toată lumea”, spunea Gheorghe Pipera, care explica faptul că instanțele ar putea fi blocate de înmulțirea – considerată nejustificată – a dosarelor prin spargerea acțiunilor colective. „Cazurile mele colective implică 3.000 de oameni. Dacă înmulţim 3.000 cu trei vom vedea câte dosare complet artificiale se crează prin acest gest administrativ, după părerea mea iresponsabil, al şefilor unor instanţe”, conchide Gheorghe Piperea.

  Citește și:

  Piperea sabotat de băncile speriate că pierd procesele? Şedinţe secrete fără electricitate la tribunal

  Judecătorii SPARG procesele colective ale clienţilor bancari. Este braţul lung al băncilor?

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top