• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • bnrAnul 2014 a constituit un adevărat record pentru BNR înceea ce privește scăderea dobânzii de referință.

  Dobâda-cheie a fost tăiată de cinci ori în acest an până la un minim istoric de 2,75%. Rezervele minime obligatorii (RMO) la lei au coborât până la 10% şi RMO la valută au fost ajustate până la 14%. Iar coridorul format de facilitatea de credit şi de depozit din jurul dobânzii-cheie – adică dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR şi respectiv plasează bani la banca centrală pe termen de o zi – a fost îngustat până la +/- 2,5 puncte procentuale. La şedinţele de politică monetară din octombrie şi noiembrie BNR a luat trei măsuri de relaxare a politicii monetare dintr-o lovitură.

  Analiştii anticipează, în acest scenariu, cel mult o ajustare a dobânzii-cheie, în primul trimestru din 2015, până la 2,5%, şi continuarea procesului de diminuare a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută. Decizia băncii centrale va depinde şi de evoluţia inflaţiei, a cursului de schimb, a politicii fiscal-bugetare, dar va fi influenţată şi de contextul politic intern şi internaţional, conform zf.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top