• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Laszlo DiosiProcesul în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cere eliminarea unor clauze din contractele de credit ale OTP Bank a primit, în sfârșit, termen de judecată, pentru 8 aprilie, după ce s-a plimbat pe la mai multe instanțe peste un an.

  ANPC a cerut instanţei, pe 1 octombrie 2013, să elimine din contracte clauza de dobândă și să oblige OTP Bank să le restituie clienților sumele încasate abuziv. Acțiunea a pornit de la cinci reclamații ale consumatorilor către ANPC, pe baza cărora instituția a întocmit un procesul-verbal și a dat în judecată OTP Bank.

  ANPC a considerat întemeiate plângerile care vizează clauza de dobândă din contractele de credit ipotecar pentru consum şi din contractele de credit imobiliar. Autoritatea, citată de economica.net, susţine că prin acele clauze OTP îşi aroga dreptul de a modifica discreţionar rata curentă a dobânzii în funcţie de interesul propriu, fără motive întemeiate, înscrise în contracte. Mai mult, după acordarea creditelor, OTP chiar a mărit dobânzile clienţilor, în ciuda scăderii indicatorilor de referinţă din piaţă.

  „Contractele de credit bancar încheiate sunt contracte de adeziune, clauzele la care s-a făcut referire în procesul-verbal au fost prestabilite de către bancă, fără posibilitatea oferită consumatorilor de a modifica sau înlătura vreuna din aceste clauze, şi după cum se va observa la un studiu atent al contractelor reclamate, clauzele sunt per ansamblu în aceeaşi formulare pentru toţi clienţii, cu mici diferenţe de la un contract la altul în funcţie de particularităţile specifice opţiunilor personale ale clienţilor”, se arată în cererea de chemare în judecată.

  Noile prevederi legale spun că o acţiune formulată de ANPC sau o asociaţie de consumatori cu peste 3.000 de membri duce la eliminarea clauzelor constatate de instanţe ca fiind abuzive din toate contractele încheiate de profesionistul reclamat.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Dobânda după bunul plac de la OTP Bank se judecă din 8 aprilie

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top