• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • pensiiValoarea activelor totale din fondurile mutuale românești a crescut cu 7,8% în primul trimestru al acestui an, până la 19,7 miliarde de lei (circa 4,4 mld. euro). Această creștere se datorează, mai ales, sumelor de bani nou-atrase de la clienți, pe fondul unor randamente foarte slabe ale depozitelor bancare.

  Comparativ, românii aveau în depozite la bănci aproximativ 108 miliarde de lei, la sfârșitul lunii februarie, iar companiile dețineau în depozite circa 33 de miliarde de lei.

  Dezavantajele fondurilor mutuale derivă mai ales din faptul că nu sunt garantate, spre deosebire de economiile plasate la bănci, care beneficiază de o acoperire până la plafonul de 100.000 de euro prin Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB). În plus, randamentele sumelor plasate în fonduri mutuale depind de condițiile din piețele financiare.

  Subscrierile nete ale investitorilor au fost de 1,17 miliarde de lei în fonduri, în primul trimestru, iar o mare parte din această sumă a alimentat conturile fondurilor cu investiţii în instrumente cu venit fix.

  Comparativ cu ultimul din 2014, sumele plasate de investitori în fonduri, în primele trei luni ale acestui an, au fost mai mari cu 21%. Raportat la aceleaşi trimestru al anului 2014, intrările nete din primele trei luni sunt la un nivel similar.

  Potrivit zf.ro, 316.000 de persoane își țineau economiile în fonduri mutuale, în creștere cu circa 7.000 față de începutul anului.

  Cele mai mari companii de administrare de fonduri mutuale sunt cele asociate unor bănci foarte cunoscute, precum Erste Asset Management (40,9% cotă de piaţă), Raiffeisen Asset Management şi BRD Asset Management.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top