• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • cecDouă foste directoare de la sucursala Braşov a CEC Bank şi o funcţionară de la aceeași bancă au fost trimise în judecată de DNA, fiind acuzate că au acordat ilegal un credit în valoare de peste 800.000 de lei unei societăţi comericale din Braşov.

  Procurorii DNA Braşov au dispus trimiterea în judecată a Florentinei Tăvălică, director al CEC Bank Braşov între octombrie 2005 și martie 2013 şi a Afroditei Nicoleta Renţea, fost director de operaţiuni la aceeaşi bancă până în ianuarie 2009 şi apoi şef serviciu credite până în martie 2013, acuzate de abuz în serviciu.

  Au mai fost trimişi în judecată o funcţionară bancară, Monica Vrînceanu, tot pentru abuz în serviciu, Nicolae Neagoe, administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune şi uz de fals (două infracţiuni), precum şi Luminiţa Maria Buliga, pentru complicitate la abuz în serviciu (două infracţiuni), înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale (două infracţiuni) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (două infracţiuni).

  În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „în toamna anului 2010, societatea comercială administrată de inculpatul Neagoe Nicolae se confrunta cu rate restante la mai multe dintre cele 11 credite contractate direct sau prin interpuși, de la o sucursală bancară. 

  În aceste împrejurări, pentru ca banca respectivă să nu procedeze la executarea silită, în înțelegere cu inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, Neagoe Nicolae a căutat să preia o nouă societate „cu istoric” pentru contractarea unui nou credit bancar, cu care să rezolve pentru moment problema restanțelor.

  Astfel, la data de 01 noiembrie 2010, inculpatul Neagoe Nicolae a preluat prin cesiune părțile sociale pe care un asociat unic le deținea într-o firmă, despre care știa că înregistra datorii la bugetul de stat și că are în derulare o linie de credit. Cu această ocazie, atât el cât și fiica sa, inculpata Buliga Luminița Maria, au indus în eroare persoana respectivă prezentându-i ca adevărată împrejurarea că scopul cesionării este acela de a desfășura activități comerciale.

  În aceeași zi, inculpata Tăvălică Florentina, în calitate de director și membru în comitetul de credite al unei sucursale bancare, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Rențea Afrodita Nicoleta, Vrînceanu Monica (funcționari bancari) și Neagoe Nicolae, și-au exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aprobarea și acordarea unui credit în beneficiul firmei respective, cu încălcarea normelor bancare.

  Inculpatele, angajați ai sucursalei bancare, au cunoscut faptul că o altă persoană a solicitat creditul în numele societății, iar documentația (propunerea de facilitare credit și documentele care au stat la baza acesteia care prezentau vicii) a fost întocmită pe numelui fostului asociat.

  De asemenea, inculpatele cunoșteau faptul că sumele de bani obținute în mod nelegal vor fi utilizate de Neagoe Nicolae pentru plata unor rate restante la creditele contractate la aceeași instituție bancară.

  Prin acest mecanism, s-a cauzat o vătămare a intereselor legale ale fostului asociat(cedent), un prejudiciu în paguba unității bancare în sumă 836.777,03 lei și obținerea de foloase necuvenite atât pentru sine (constând în beneficiile ce urmau a fi primite în urma acordării de credite), cât și pentru inculpatul Neagoe Nicolae (constând în furnizarea unor sume de bani pentru plata unor rate restante).

  La data de 31 octombrie 2011, inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în baza unei înțelegeri cu Neagoe Nicolae, în aceleași condiții, au dispus aprobarea de prelungire a liniei de credit în beneficiul firmei respective.

  De data aceasta, scopul acestei operațiuni urmărit de inculpatul Neagoe Nicolae, a fost acela de a obține, în mod injust, sume de bani și de a evita executarea silită pentru nerambursarea liniei de credit contractată în anul 2010.

  Toată documentația necesară celor două operațiuni bancare a fost întocmită în fals de către inculpata Buliga Luminița Maria, pe numele fostului asociat, pe care, împreună cu inculpatul Neagoe Nicolae, a pus-o la dispoziția funcționarilor bancari, în scopul producerii de efecte juridice.

  În cauză, s-a dispus instituirea unor popriri asiguratorii asupra conturilor aparținând inculpaților Neagoe Nicolae, Tăvălică Florentina, Vrînceanu Monica și Rențea Nicoleta Afrodita”.

  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top