
Resursele Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare au ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 5,3 mld. lei, bani cu care ar putea interveni pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment. FGDB administrează două fonduri – fondul destinat garantării depozitelor şi fondul de restructurare bancară, ambele cu un sistem de finanţare ex-ante.
Contribuţiile anuale şi extraordinare datorate unei scheme de garantare a depozitelor se determină, începând cu data de 1 ianuarie 2016, pe baza volumului depozitelor acoperite în funcţie de gradul de risc asociat fiecărei bănci participante, potrivit noilor reguli. România a modificat legislaţia naţională astfel încât să includă noile reguli europene referitoare la sistemele de garantare a depozitelor bancare, noile reglementări intrând în vigoare. Legea 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. Schemele de garantare a depozitelor utilizează propriile metode pentru determinarea contribuţiilor în funcţie de riscul asumat de fiecare instituţie de credit participantă, luând în considerare ghidurile în domeniu emise de Autoritatea Bancară Europeană.
Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.