• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • prima-casa-4În primele trei luni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, prin care datornicii pot da băncii imobilul ipotecat pentru a se elibera de toate obligaţiile de plată, puţin peste 3.900 de români au transmis notificări către 24 de bănci, însă valoarea creditelor contractate de aceştia reprezintă doar 2% din valoarea totală a împrumuturilor ipotecare.

  Cele mai multe notificări, pentru creditele în franci

  „Peste 90% din creditele pentru care au fost depuse notificări sunt în valută – 46% în euro şi 47% în franci elveţieni. Întârzieri în plată de peste 90 de zile se înregistrează în doar 56% din notificările depuse“, a spus Isărescu. În perioada de boom economic şi imobiliar, 2006-2008, foarte mulţi români au contractat credite în franci elveţieni, pe fondul cursului de schimb scăzut şi a dobânzilor reduse. Dacă un franc elveţian costa 2,078 lei la începutul lui 2007 şi 2,19 lei la începutul lui 2008, la 23 ianuarie 2015 a atins un nivel maxim de 4,58 lei, iar acum se tranzacţionează la 4,1 lei. Asftel, numai pe fondul creşterii cursului de schimb, ratele românilor cu credite în franci s-au dublat în acest timp. Mai mult, după criză, valoarea imobilelor ipotecate a scăzut semnificativ, iar garanţia nu mai acopera valoarea împrumuturilor. În cazul a doar 504 notificări, valoarea garanţiei este mai mare decât valoarea creditului rămas de rambursat. Aproape 83% din cei care au depus notificările au vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani.

  Băncile luptă în continuare cu legea

  Din numărul total de notificări, 2.634, adică 67,4%, au fost contestate de bănci. Mai mult, băncile au contestat legea în instanţă pentru ca aceasta să ajungă pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională. Până în prezent, 131 de dolare au fost înregistrate la Curtea Constituţională, în faza de raport, iar băncile trebuie să aştepte până în toamnă pentru ca judecătorii să se pronunţe asupra contestaţiilor depuse de acestea.

  Au fost însă situaţii în care instanţele au respins contestaţiile băncilor. De exemplu, în peste 20 de cazuri, instanţele au respins cazurile băncilor deoarece nu îndeplineau condiţiile legale, precum plata taxei de timbru. Prin legea dării în plată se prevede că doar clienţii sunt scutiţi de taxa de timbru, aceasta ridicându-se la 1% din sumă pentru sumele de peste 250.000 de lei. Problema timbrului a fost ridicată în principal de către avocaţii clienţilor, dar de multe ori chiar instanţele s-au autosesizat. Integral pe adevarulfinanciar.ro

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top