• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • Elena Udrea Monica MacoveiCele două foste colege de partid și candidate la Președinția României la alegerile din noiembrie 2014 au viziuni radical diferite atunci când vine vorba de problema creditelor în franci elvețieni. Ambele au postat pe Facebook în aceste zile câte o poziție oficială referitoare la subiect, iar Udrea promite să treacă și la acțiune de luni.

  Prima care s-a referit la creditele în franci a fost Monica Macovei, care a afirmat vineri după amiaza că Noul PNL este PSD 2 și că ideea conversiei creditelor la cursul istoric ”pune în pericol întreaga economie în schimbul unor voturi”.

  ”Orice măsură de contracarare a evoluției cursului de schimb, în afara celor stipulate/permise de contractul de credit, este discreționară și abuzivă. Găsirea unor căi de depășire a acestui moment dificil pentru pesoanele cu credite în CHF ține de relația directă între client și bancă, orice intervenție din exterior putând avea consecințe grave pentru economia României și pentru noi toți”, este de părere Macovei.

  Europarlamentarul își argumentează afirmația spunând că o astfel de măsură ar fi plătită de acționarii băncilor și de deponenți. ”Cele mai multe bănci sunt listate la bursă și acționarii lor sunt oameni obișnuiți care-și investesc economiile. Sau fonduri de investiții care investesc economiile altora, adeseori fonduri de pensii. Pentru băncile cu active semnificative în CHF o astfel de mișcare ar distruge capitalurile proprii și le-ar băga în faliment… În acest moment problema ar fi extinsă sistemic, s-ar instala panica și lumea și-ar vrea banii înapoi. O situație de necontrolat din care vor pierde tot depunătorii”, avertizează Monica Macovei.

  PSD 2, 3, 4… n

  Ieri, președintele PMP Elena Udrea a avut la rândul său o postare pe Facebook, care ar încadra partidul său, în logica expusă de Monica Macovei, la categoria ”PSD 3”. Udrea este de acord cu varianta conversiei creditelor la un curs mai mic decât cel din prezent. Mai mult decât atât, propunerea ar urma să fie extinsă și la creditele în alte valute decât francul elvețian.

  ”Soluţia pe care o văd eu este o modificare legislativă care să presupună posibilitatea convertirii creditelor din valută în moneda naţională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul. Ceea ce ar rezolva foarte multe dintre problemele celor care nu îşi mai permit să plătească ratele, dar şi dintre problemele băncilor care se văd în ipostaza de a avea credite neperformante şi de a acumula active toxice”, a declarat Elena Udrea.

  Ideea va fi pusă în practică destul de rapid, se pare. ”PMP va veni luni cu o inițiativă legislativă în acest sens, pentru că rata creditelor neperformante este una dintre amenințările cele mai mari atât economice, cât și din perspectivă socială cu care se confruntă România. Vorbesc de o inițiativă legislativă care să se aplice tuturor creditelor în valută, nu numai celor în franci elvețieni, pentru a nu exista vreo discriminare”, promite șefa PMP.

  Ironia sorții face ca tocmai PSD 1 să nu fie de acord cu inițiativele pe care Monica Macovei le califică drept populiste, dacă ne uităm la afirmațiile recente ale ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov. Nu știm dacă din asta putem înțelege că PSD devine PNL 2 sau că Monica Macovei devine PSD 4.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  2 Responses to Elena Udrea și Monica Macovei, învrăjbite de creditele în franci elvețieni

  1. […] Elena Udrea și Monica Macovei, învrăjbite de creditele în franci … […]

  2. MAXIMUS spune:

   poate duduia udrarea ar trebui sa se abtina in a mai da „solutii” atat de diluate incat sint un fel de apa sfintita cum zicea scuipatu de la cireshika; nu numai ca „solutiile” oferite in trecut au fost dezastruoase, ducind la o irosire a banuluii public cum nu a mai cunoscut mioritica ci si faptul ca „Solutia” asta de acum inafara faptului ca e plagiata e de o prostie rara;
   deci cucoana udarea, io as vrea sa stiu cine acopera diferenta de curs valutar? daca tu ai prin ciorapi sau chiloti ascunse cateva meleoane de franci elvetienci(sic!) care sa-i scoti la bataie, atunci totul ramane la nivel de vorbe aruncate pe centura;
   Solutia lu macovei, desi nu-I apartine, este macar mai realista, asta e capitalismul nu ca as vrea sa sugerez ca o plac cumva pe sekurista macoveala;
   ar mai fi o chestie, pe care nu o pricep: mototolu ala de la BNR, IXARESCU( !) a dormit in via de la dragasani sau unde o fi, in loc sa ia ceva masuri inainte de aceasta catastrofa financiara; sincer masura este atat de simpla incit e de nivelul amatorilor in finante. O fi studiat la aceleasi scoli cu EBA si UDAREA?

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top