• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • presuda_franak_584297S1

  În fiecare dimineaţă, la ora 7, în faţa Tribunalului din Zagreb parchează o Skoda Yeti. Din ea coboară un ins absolut normal, cu ochelari, la vreo 50 de ani. Nu ai crede că este eroul a 100.000 de croaţi, un veritabil Don Quijote al cetăţenilor. Este judecătorul Radovan Dobronic, cel care a dat o sentinţă favorabilă megagrupului de debitori CHF uniţi sub umbrela unei asociaţii de consumatori.

  Cei 100.000 de croaţi s-au decis să se elibereze de povara creşterii francului elveţian în faţa monedei naţionale şi au mers în instanţă obţinând denominarea creditelor la cursul iniţial.

  Radovan Dobronic, omul care a avut curajul să dea o sentinţă favorabilă compatrioţilor săi, a ajuns practic dintr-un simplu judecător o vedetă naţională, dar îşi continuă meseria imperturbabil între aceleaşi termene şi procese.

  Nu conduce un Cayenne sau Touareg

  Viaţa sa cotidiană este una absolut obişnuită. Dacă în România auzim de oameni ai legii, politicieni sau bancheri centrali cu situaţii financiare ce scapă efectiv înţelegerii omului de rând, judecătorul Radovan Dobronic are o un standard de viaţă similar cu a unui croat obişnuit cu studii superioare.

  Ce se poate remarca în momentul în care judecătorul de 53 de ani coboară cu servieta din Skoda sa de 19.000 de euro, este faptul că este parcată la milimetru. Judecătorul Dobronic nu acceptă rabat de la regulă nici măcar la parcarea maşinii.

  Nu iese la cafenea, colegii i se adresează cu respect

  Jurnaliştii de la Jutarnij spun despre el că nu-I plac statisticile, Întotdeauna îl interesează situaţia familială, mai ales în cazul proceselor cu teme financiare în care sunt implicaţi simpli cetăţeni.

  Asta deşi el stă în apartamentul părinţilor, cu mama sa, dedicându-se  mai mult profesiei decât vieţii personale, Nu prea iese la cafenelele de pe lângă Tribunal, unde mai beau un espresso judecătorii, avocaţii sau grefierii, oameni din breaslă care se cunosc între ei. Chiar şi colegii îi se adresează cu dumneavoastră, evitând adresarea la per tu.

  Cei 100.000 de croaţi  au obţinut în iulie 2013 decizia de denominare după o acţiune în instanţă ce a durat un an .

  Francul elveţian nu este stabil şi aceasta ar fi trebuit spus în mod clar. Băncile au obligaţia de a explica ris­curile clienţilor. Bănciile nu au acţionat cu bună credinţă“, a motivat decizia curţii judecătorul Radovan Dobronic.

  Analiştii apreciază că hotărârea ar putea costa băncile până la un miliard de euro. Instanţa a decis, de asemenea, că băncile trebuie să să stabilească dobânzi fixe şi să facă reducerea principalului în funcţie de rata de schimb la care a fost încheiat contractul. Peste 100.000 de persoane din Croaţia au contractat credite în franci elveţieni, din care aproape trei sferturi au fost pentru achiziţia de locuinţe

   

   

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top