• 4,6656

 • 3,9462

 • 4,0129

 • 165,6222

 • vangroningenControversele referitoare la creditele în franci elvețieni sunt departe de a se fi stins, iar în ultimele zile au apărut mai multe întrebări și teorii legate de acestea. A văzut vreun client al băncilor cum arată un franc elvețian? Ce căutau cotațiile CDS în formula de calcul a dobânzii? Chiar sunt dispuse băncile să convertească împrumuturile la cursul din data acordării, cu dobânda din același moment?

  ”Întotdeauna la Raiffeisen Bank acordarea creditului s-a făcut în CHF”, ne-au declarat reprezentanții băncii. Nu în numerar însă, ci într-un cont deschis pe numele clientului, denominat în CHF. ”În măsura în care clientul dorea, avea posibilitatea fie să retragă din acest cont CHF, fie să îi schimbe în altă valută. Era opțiunea lui. În cazul creditelor ipotecare, clientul primea în cont suma în CHF conform contractului de credit, după care vira prețul imobilului în contul vânzătorului, conform contractului de vanzare-cumparare”.

  Așadar, clienții ar fi putut, teoretic, să aibă în portofel franci elvețieni. Nu le-ar fi folosit însă prea mult, pentru că nu exista nimeni care să accepte plăți în franci.

  O altă controversă recentă este dată de includerea unor cotații CDS (Credit Default Swap) în formula de calcul a dobânzilor în anii 2007-2008, aspect precizat în cererea reconvențională depusă de Raiffeisen la Tribunalul Bihor în procesul cu un grup de clienți. Contractele respective oferă protecție la falimentul unui debitor (de regulă emitenți de obligațiuni – state, municipalități, companii mari), așa că a apărut întrebarea firească dacă nu cumva banca a încasat deja de la terți contravaloarea creditelor devenite neperformante.

  Cotațiile respective erau de fapt cele aferente datoriilor suverane ale României, fiind vorba de o primă de risc la nivel de țară, pe care banca ar fi trebuit să o suporte în cazul în care țara noastră avea dificultăți financiare. ”Evoluția riscului de țară, reflectat în evoluția CDS-ului României, are impact în costul suportat de bancă pentru asigurarea finanțării atât pentru creditele aflate în stoc cât și pentru creditele noi. Acest risc este extern băncii prin urmare, în situația creșterii riscului de țară, banca nu poate influența costul suplimentar solicitat de furnizorii de finantare”, ne-a declarat Corina Vasile, director Comunicare și PR în cadrul băncii.

  Cu alte cuvinte, banca a transferat în acest fel către clienți și riscul de țară, în afara celui valutar și a celui de dobândă. Cât de mult influențează de fapt cotația CDS costul finanțării unei bănci este discutabil, deoarece banca folosește un mix de finanțare format din depozite, credite externe, capital propriu și împrumuturi de la banca centrală, iar nu toate acestea au costuri influențate de riscul de țară.

  Conversia la cursul istoric, însoțit de dobânzile istorice, rămâne doar în cererea de la Oradea, banca declarând că nu este de acord cu această variantă, deși în cadrul procesului cu clienții a susținut că varianta ar fi mai proastă pentru clienți. ”Conversia unui credit dintr-o valută în alta se poate face la cursul din data conversiei, fie prin refinanțare, fie, pentru clienții în dificultate de plată, printr-una dintre metodele de restructurare a creditelor”, ne-au declarat reprezentanții Raiffeisen Bank.

  Acest articol este proprietatea Pagina de Bănci și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

  Related Posts

  6 Responses to Exclusiv. Raiffeisen: „Clienții puteau retrage CHF din cont. Era opțiunea lor”

  1. I was curious if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

  2. Bert Mallari spune:

   Mickey,
   Your sermon reminded me of the fact that „Life is really not all that Complicated” when we turn our troubles and problems over to God. Of course, when we try to handle everything ourselves, we set ourselves up to fail. Right? It is true that when those complications and difficulties come along, we can become depressed, as you mentioned, and discouraged. Jesus is the one and only answer to help us, not only to see the problem, but He helps us to deal with it. Thanks for the encouraging words, Mickey. May God be very close to you and yours. . .
   Thanks for coming to Conroe to speak to us!
   Gladys

  3. tv amr spune:

   Many thanks for discussing an excellent information for your website. I noticed it on bing. I’ll check another if you ever publish a lot more aricles.

  4. Incredibly, this is the marvelous bit of document which has been discover on in size long term. Would definitely make a trip to the web pages.

  5. bani din net spune:

   Locuri de munca in toata tara! Oferim din start contract legal si seriozitate maxima! Oferim si dovada platii! Primele castiguri au fost deja acordate! Tot mai multi oameni multumiti lucreaza cu noi! NU e MLM si NU e joc piramidal! Aveti sansa de a castiga 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Va trimitem detalii dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email:banii.acasa@gmail.com

  6. Ioan spune:

   Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ioanheredea@yahoo.com

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Scroll to top